septembrie 2014
Aristoteles Workshop, 2014
Filmul Just the Two of Us a primit Premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2.000 de euro, la finalul celei de-a noua ediţii a atelierului internaţional de film documentar Aristoteles Workshop (AW), 2014, organizat de Dan Nuţu.

Este povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari care sunt împreună de 65 de ani, şi au poveşti şi atitudini diferite faţă de viaţă. Documentarul este semnat de Nina Blazin (regizor, Slovenia) şi susţinut de o echipă excelentă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România / Ungaria) şi Raluca Petre (editor de montaj, România).


(Dan Nuţu alături de echipa cîştigătoare a AW 2014)

Cei 12 participanţi din 2014 au realizat patru filme, la patru poluri opuse, toate patru foarte apreciate de juriul internaţional, din care au făcut parte:
Jean-François Pellier (Departamentul de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France),
Agnès Wildenstein (associate programmer al Festivalului internaţional de film Doclisboa, Lisabona),
Mihai Fulger (critic de film şi film programmer al Cinematecii Române),
Răzvan Penescu (fondator liternet.ro),
Wessel Vanderhammen (program adviser pentru Festivalul internaţional de film IDFA, Amsterdam) şi
Simon Brook (regizor şi producător, Paris).


(
juriul la dliberări - cu spatele: Jean-François Pellier şi Agnès Wildenstein, Mihai Fulger şi Răzvan Penescu, Wessel Vanderhammen şi Simon Brook)

Premiul celei de-a noua ediţii a fost acordat datorită susţinerii Farmexim. Compania a susţinut atelierul şi anul trecut după ce, în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film fusese oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii Aristoteles Workshop sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle.


Despre cele patru filme Aristoteles Workshop, 2014

Just the two of us

Povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari, împreună de 65 de ani, dar care au poveşti diferite, atitudini diferite faţa de viaţă.


(Soţii Olaş, protagoniştii filmului Just the two of us)

Soţii Olaş sunt perfect împăcaţi cu ideea morţii, ţinând în casă, la vedere, poza pentru mormântul lor. Ei continuă să se hrănească din excentricitatea cu care s-au mândrit în tinereţe - au dus amândoi vieţi duble ca artişti, el sculptor, ea, seara, actriţă (cu jumătate de normă). Acesta este refugiul lor într-un regim plin de "politruci". Râd cu poftă, se tachinează în timpul unui joc de cărţi, se uită împreună la tenis - mici momente prin care ei trăiesc pe deplin.

Juriul a apreciat documentarul Just the two of us ca fiind "un film aparent simplu, dar care reuşeşte să transmită foarte multă emoţie. O poveste de dragoste, cu un umor excelent şi un montaj foarte bun."

Documentarul a fost semnat de Nina Blazin (regizor, Slovenia) şi susţinut de o echipă excelentă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/Ungaria) şi Raluca Petre (montaj, România).


(Raluca Petre, Nina Blazin, Erno-Aron Palfi-Horvath)

Intersection

Scurt documentar observaţional, Intersection surprinde momente şi reacţii ale trecătorilor care îşi petrec parte din zi la o răscruce de drumuri: tăietori de lemne, vânzătoare de afine şi ciuperci, poliţişti, călugăriţe. Sunt oameni aparent ignoraţi de majoritatea celor care tranzitează spaţiul respectiv. Filmul face ca aceştia să fie puşi într-o nouă lumină.

Intersection a fost de asemenea apreciat de juriul Aristoteles Workshop 2014 pentru "maniera interesantă / aparte de a observa, ideea foarte inteligentă de mizanscenă, o înţeleaptă alegere a personajelor şi un montaj bun".

Regia îi aparţine lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ucraina), imaginea lui Barbu Bogdanovici (România), iar montajul a fost realizat de Ciprian Cimpoi (România).


(Ciprian Cimpoi, Barbu Bogdanovici, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk)

End of Summer

Un grup de adolescenţi dintr-un sat bucovinean care îşi petrec împreună ultimele seri de vacanţă. Trecerea lor spre maturitate este un joc fragil, în care limitele pot fi restabilite în permanenţă.

Un documentar "ambiţios, curajos, atât din punct de vedere al conceptului, cât şi al execuţiei. Ne-a făcut să ne simţim din nou ca la 17 ani", a fost aprecierea Juriului.

End of Summer este regizat de Alina Manolache (România), avându-l ca director de imagine pe Ruben Agadjnean (Republica Moldova), şi ca editor pe Mircea Bobină (Republica Moldova).


(Mircea Bobină, Alina Manolache, Ruben Agadjnean)

My Father and Me

Un băieţel dintr-un sat bucovinean, crescut de bunica sa în valorile unui creştinism excesiv, întâmpinate de copil cu reacţii neaşteptate, pline de umor şi candoare. Mama a plecat când băiatul era foarte mic, iar tatăl munceşte departe de casă.

"Un documentar sensibil, bine filmat, cu scene foarte puternice. Realizat printr-o direcţie de imagine inteligentă, care îţi aduce emoţia copilului aproape. E ca şi cum ai putea vedea efectiv ce simte el. "

My Father and Me a fost semnat de Evdokia Moskvina (regizor, Rusia), beneficiind de contribuţia de excepţie a lui Răzvan Chirilă (director de imagine, România) şi a Dianei Rădulescu (montaj, România).


(Răzvan Chirilă, Diana Rădulescu, Evdokia Moskvina,
alături de tutorii Nino Kirtadze şi Tania Rakhmanova - cu spatele)

(credite foto: Norbert Fodor, Micky Gavrilescu, Erno-Aron Palfi-Horvath, Diana Rădulescu, Răzvan Chirilă / Aristoteles Workshop).
---
Despre Aristoteles Workshop (AW)

AW este un centru de training şi de dezvoltare menit să susţină noua generaţie de realizatori de film documentar din Europa Centrală şi de Est. Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc.

Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Structura workshopului este simplă. Din peste 100 de participanţi au fost aleşi 12, care formează patru echipe mixte a câte trei participanţi - un regizor, un director de imagine şi un editor de montaj - care au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, îndrumaţi de profesionişti ai industriei filmului european.

Cei doi profesori / experţi care i-au îndrumat pe studenţii ediţiei 2014 în primele 10 zile au fost cineaştii John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune) şi Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă) ale căror cursuri teoretice şi studii de caz au fost menite să ofere studenţilor o introducere consistentă în filmul documentar.

Participanţii şi-au căutat apoi viitoarele subiecte, iar în a doua jumătate a workshopului doi tutori i-au ghidat în procesele de filmare şi montaj, urmate de post-producţie, rezultatul final fiind un film documentar de 30 de minute.

Cei doi tutori din 2014 au fost regizoarele Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film documentar din Europa, onorată cu Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc., şi care realizează documentare despre subiecte controversate, creând portrete profunde ale oamenilor din filmele sale) şi Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câştigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television).

Modulul propus este deschis la elemente de ficţiune. Atelierul se adresează tinerilor cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune.

La sfârşitul workshopului a avut loc evaluarea finală a proiectelor, realizată în faţa unui juriu internaţional.

Pe parcursul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:

John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune)
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editor al canalului Arte/France.
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autorul a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de film documentar din SUA),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film documentar din Europa, a primit Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc. Face filme despre subiecte controversate, crează portrete profunde ale oamenilor din filmele sale.)
Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene şi ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câştigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television)
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs).

Atelierul a avut loc în perioada 20 august - 21 septembrie, în aceeaşi locaţie în care are loc de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava), la pensiunea Casa Călin.

Anca Romanescu | PR | 0732 144 570 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus