septembrie 2014
Stagiunea TIR - Teatrul Istoriilor Recente, 2014
Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente) vă invită sâmbătă (27 septembrie 2014) şi duminică (28 septembrie 2014), la ora 19.00, la spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit. Spectacolul se va juca la UNATC, Sala Octavian Cotescu (Palatul Naţional al Copiilor: Bd. Tineretului 8-10) în cadrul Stagiunii TIR (Teatrul Istoriilor Recente).

Accesul la toate activităţile şi evenimentele stagiunii este gratuit, pe bază de rezervare.
Toate spectacolele vor fi urmate de dezbateri moderate de istoricul Marius Bogdan Tudor.
 
Textul împleteşte poveştile de viaţă a 5 persoane care au trăit experienţa refugiului cu fragmente din Ghidul de Obţinere a Cetăţeniei Române pentru Cetăţeni Străini. Spectacolul creează contextul favorabil pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migraţiei şi refugiului, şi ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general. Spectacolul îşi propune să problematizeze şi să discute în sfera publică aspecte de importanţă fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea "străinului" ca ţap ispăşitor pentru problemele sociale şi economice.

Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente) este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative şi controversate, cu impact în evoluţia socială şi culturală actuală. Proiectul prezintă, în perioada 20 septembrie - 14 octombrie 2014, 6 spectacole şi un film documentar care pornesc de la documentarea istoriei recente, spectacole de investigare şi dezbatere a unor evenimente cu impact important asupra prezentului din România şi Republica Moldova.

Toate spectacolele vor fi urmate de dezbateri moderate de istoricul Marius Bogdan Tudor, care se vor axa, pe de-o parte, pe problematicile socio-politice tratate de fiecare spectacol şi pe felul în care spectacolele chestionează aspecte din istoria recentă. În cadrul proiectului, va fi lansat şi numărul 7 din Gazeta de Artă Politică, dedicat aceluiaşi subiect - Teatrul Istoriilor Recente, care îşi propune să ofere un suport teoretic suplimentar demersurilor artistice.

Prin istoriile pe care le explorează, proiectul îşi propune să aducă în prim-plan o istorie alternativă la istoria oficială, o istorie care îşi propune recuperarea unor evenimente, momente şi episoade din istoria recentă, invizibile, puţin explorate sau mediatizate dintr-o perspectivă unilaterală.

Toate spectacolele se vor desfăşura cu acces gratuit pentru public.

 Nu ne-am născut în locul potrivit
De Alice Monica Marinescu şi David Schwartz
Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Şerban, Silviana Vişan
Scenografia: Adrian Cristea
Muzica: Cătălin Rulea
Traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi
Mulţumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga
 
Spectacolul se joacă cu subtitrări în limbile engleză şi arabă


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus