septembrie 2014
Q.E.D.
Unul dintre cele mai apreciate filme româneşti din ultimul an, QED (Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată ţara începând cu 10 octombrie 2014. Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, apreciat de presa internaţională şi proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, QED aduce pe ecrane doi actori renumiţi pentru performanţele din teatru, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe. "QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj - se disting ecouri din producţiile americane de anii '40, precum OSS, The Iron Curtain şi The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple", scrie The Independent Magazine din New York.

Spectatorii îi vor reîntâlni în QED şi pe actorii Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin. QED a fost remarcat în presa internaţională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, şi costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicaţiei americane Variety, QED este "excelent filmat în alb-negru" şi a reuşit "o remarcabilă recreare a epocii". Produs de ICON production şi filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la Moromeţii (1988) încoace. Formulele matematice şi calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului şi activistului Nicuşor Dan.

Cel de-al doilea film al regizorului şi scenaristului Andrei Gruzsniczki, după Cealaltă Irina (2009), QED şi-a început cariera în festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius şi Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul Variety Critics' Choice, iniţiat de renumita publicaţie americană. QED a mai obţinut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden - goEAST şi a fost singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. Totodată, a câştigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Regia: Andrei Gruzsniczki Cu: Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Mihai Călin, Alina Berzunţeanu, Medeea Marinescu