septembrie 2014
Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, 2014
Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care va avea loc între 1 şi 5 octombrie 2014 în Braşov, continuă tradiţia ȋncepută în 2013 cu Lars von Trier de a realiza profiluri ale maeştrilor europeni ai genului horror. De data aceasta publicul va avea şansa să vadă 3 filme ale regizorului belgian Fabrice Du Welz: Vinyan, Calvaire şi Alleluia. Perceput ca regizor valoros nu doar de către fanii filmelor de groază şi mister, dar şi de cunoscătorii filmului european de artă, regizorul belgian a ştiut cu fiecare dintre filmele sale să utilizeze arsenalul filmului horror fără a cădea însă în schematismul sau locurile comune aferente genului. Astfel, cele trei filme prezente în cadrul festivalului au explorat nu doar situaţii limită şi gesturi extreme dar şi modul în care personajele reacţionează emoţional şi, uneori, visceral de brutal la lumea din jur.

Alleluia, la fel ca şi alte 5 filme din selecţia Dracula Film: Horror and Fantasy Festival (Annabelle, Aux yeux des vivants, The Canal, Killers şi Norway), se regăsesc şi în programul festivalului de la Sitges, cel mai mare festival de gen din Europa, care se desfăşoară în aceeaşi perioadă. Iar dacă Fabrice du Welz va fi prezent pe covorul roşu de la Sitges, Yannis Veslemes, regizorul Norway, a preferat Transilvania şi va prezent la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

Alleluia, cel mai recent film al lu Fabrice du Welz, este considerat unul dintre cele mai stranii şi mai iconoclaste filme ale lui 2014. Este al doilea capitol din "trilogia Ardenilor", un opus care a ȋnceput cu bizarul şi delectabilul Calvaire, şi este inspirat din povestea adevărată a criminalilor Martha Beck şi Raymond Fernandez, o pereche de iubiţi distructivi cuprinşi de o cumplită frenezie ucigaşă. Bazat pe o serie de crime care-au îngrozit America, Alleluia este un portret de cuplu. O infirmieră (Lola Dueñas) îşi abandonează copilul pentru a porni alături de noul ei iubit, un gigolo cam bătrâior (Laurent Lucas), într-o aventură mortală. Victimele sunt femeile singure, trecute de prima şi-a doua tinereţe, şi destul de credule încât să doneze sume considerabile pentru misiunea fictivă din Africa, pe care gigolo-ul camuflat în preot pretinde că o susţine financiar. Decesul survine ca urmare a geloziei furibunde de care infirmiera dă dovadă de fiecare dată când una dintre victime începe să suspecteze ceva sau să facă avansuri pretinsului preot.

Alleluia a făcut parte din selecţia festivalurilor de la Cannes 2014 şi Sitges 2014.

 

 Vinyan (2008)

După ce tsunami-ul a lovit Thailanda în 2004, Jeanne (Emmanuelle Béart ) şi Paul (Rufus Sewell), un cuplu de europeni bogaţi, şi-au pierdut fiul. La ani după catastrofă cei doi se întorc, disperaţi să-şi regăsească fiul, şi ajung dincolo de legi şi civilizaţie, într-un tărâm parcă desprins din Apocalypse Now. Căutările lor sunt din start sortite eşecului, dar odată ajunşi la tribul de copii rămaşi orfani după tsunami şi deveniţi creaturi sălbatice cei doi întrevăd o cale de comunicare cu lumea morţilor. Dincolo de drama de familie şi toate durerile celor doi părinţi, Fabrice Du Welz urmăreşte dezintegrarea psihică a cuplului de protagonişti.

Vinyan a fost premiat la Sitges în 2008.

 

 Calvaire (2004)

Thriller psihologic cu multe suferinţe fizice, Calvarul îşi aduce protagonistul, un cântăreţ de mâna a doua, în Belgia rurală. Mai exact într-o zonă săracă şi sălbatică unde, rămas cu maşina în pană, protagonistul interpretat de Laurent Lucas devine victimă a demenţei unui bătrân văduv dar şi a întregii comunităţi rurale, deloc binevoitoare. Violent şi nihilist, Calvarul amestecă printre torturi şi umlinţe un studiu despre gen şi un portret memorabil al psihozelor de grup. Filmul a fost premiat la Amsterdam Fantastic Film Festival şi Gérardmer Film Festival în 2005.

 

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Braşov, este organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi prezentat de Viasat History. Proiecţiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu şi Cinemateca Patria.

Parteneri instituţionali: Primăria Municipiului Braşov, Centrul Naţional al Cinematografiei România, Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria
Sponsori: Silva, BCR, Coresi Shopping Resort, Optiplaza, Ţiriac Auto, Kronbun, CHR
Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului
Parteneri: Ro Image 2000, Club Rockstadt, Kunstadt, Tipografia, Artemis, Tatratea
Parteneri media: Prima TV, Kiss FM, Zile si Nopţi, Caţavencii, Sub25, Decat o Revista, cinemagia.ro, cinefan.ro, cinemarx.ro, filmreporter.ro, ALD Movieland, edgeandback.ro, roevents.ro, AaRC.ro, getlokal.ro, cooperativaurbana.ro, infestival.ro, cineamator.ro, ralix.ro, calendarevenimente.ro, blogdecinema.ro, movienews.ro, cinemateca.eu.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus