octombrie 2014
Festivalul de film de animaţie anim'est 2014
Scopul principal ale Asociaţiei Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, este acela de a creşte industria filmului de animaţie în România. Platforma educaţională a festivalului, Animation Worksheep, atelierul intensiv de animaţie ce a ajuns, în 2014, la a patra ediţie, creşte de la an la an, şi le pune la dispoziţie tinerilor animatori contextul necesar pentru a face primii paşi într-un domeniu în plină dezvoltare. 
 
Efectele pozitive ale componentei educaţionale tot mai pregnante ale festivalului sunt dovedite, cu fiecare ediţie Anim'est, de numărul tot mai mare de animaţii româneşti înscrise în competiţie. O  mare parte dintre cei peste 50 de absolvenţi ai Animation Worksheep activează, astăzi, ca animatori, şi îşi pot pune cunoştinţele în practică în studiouri dedicate. 
 
Anul acesta, la cea de-a noua ediţie a festivalului, 18 scurtmetraje vin să demonstreze revigorarea filmului românesc de animaţie. Foşti absolvenţi ai Animation Worksheep se întorc la Anim'est cu cele mai noi proiecte din portofoliu: Ana Maria Lemnaru înscrie animaţia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil, Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat..., Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurenţiu Popa revine, după prezenţa din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animaţie, Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic.

 

Şi alte prezenţe în competiţia românească de anul acesta le vor fi familiare publicului. Andrei Sopon înscria, în 2013, Becoming, singurul film ce concura atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation, iar la ediţia din 2012 participă cu CHI-KEN, o animaţie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde într-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios. Klára Balázs înscrie în 2014 Corpo, o animaţie despre descoperirea trupului şi convenţiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul. Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la ediţii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat în competiţia de Videoclip & Advertising în 2009, şi scurtmetrajele Mad World (2010) şi Unarte (2012), în 2014 revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni trişti dintr-o lume de oameni fericiţi. După Uşor poate oricine, povestea animată a Tăşuleasa Social, proiectată în premieră în cadrul competiţiei naţionale la Anim'est în 2012, Paul Mureşan înscrie Pui de somn, o animaţie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al minţii.

 

Seria producţiilor româneşti e completată de o proiecţie specială în afara competiţiei: Obeliscul, în regia lui Ion Truică, un senior al animaţiei româneşti, cu scenariul semnat împreună cu Laurenţiu Damian, regizor şi scenarist român şi de asemenea, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.  

 

Câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din Laurenţiu Damian, Lana Taknosa Nikolic, profesor şi coordonator de studenţi la prestigioasa şcoală Animation Workshop şi Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus şi profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia.
 
Competiţia românească va fi proiectată miercuri, 8 octombrie 2014, de la ora 20.30, şi în reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu. Biletul de acces la proiecţie este de 13 lei şi poate fi achiziţionat online, pe www.eventbook.ro, precum şi din cinematografe, în timpul festivalului.

 

Competiţia românească:
 
 Lumen Ambrosia - regie Adrian Manolescu
 Bread - regie Ana-Maria Lemnaru
 Corpo / Bodies - regie Klara Balazs 
 The Space Boy and Space Dog - regie Andrei Nicolae 
 Cum s-a inventat... / How it was invented - regie Valeriu Căliman
 Get Happy or Get Out - regie Andreia Dobrotă
 A szegénylegény és a kígyó  / The Poor Boy and the Snake / Copilul cel sărac şi şarpele - regie Búzás Anna
 Povestea drumului / Story of the Road - regie Nina Mihăilă
 Pui de somn / Baby Nap - regie Paul Mureşan
 Robot Love - regie Codrin Iftodi
 Lepkegyűjtő / The Butterfly Collector / Colecţionarul de fluturi - regie Nagy Orsolya
 Lucky - regie Alexandra Botău
 Scindare / Splitting (up) - regie Cristina Crişu
 Chi-ken - regie Andrei Sopon
 The Silver Wolf / Lupul argintiu - regie Daniel Djamo
 Cum s'a făcut lumea /How the World Was Made - regie Maria Brudaşcă
 Viu / Alive - regie Laurenţiu Popa
 The Never Presence - regie Mircea Purdea
 
Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3-12 octombrie 2014, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii.
 
Re:animator: Jameson
 
Parteneri: Groupama Asigurări, Opel, Avis, HBO, SeniorHyper, Noumax, F64, Ogilvy, Mindshare, Bucate pe Roate, Romania Casting Call, Idilis, DJ Superstore, Les Ateliers Nomades
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Recomandat de Kiss FM
Parteneri media: Digi24, UTV, Zile şi Nopţi, Decât o Revistă, Ring, The Institute, Observatorul Cultural
Parteneri media online: Nicecream.fm, Cartoon Brew, Cinemagia, orasulm.eu, Liternet, Getlokal, filmreporter.ro, AaRC.ro, bestmusic.ro, feeder.ro, SUB25, animationmagazine.eu, cinemarx.ro, observatorulcultural.ro


Descarcă programul anim'est, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus