octombrie 2014
Arheologia viitorului nu e o ştiinţă, ci un strigăt. Creme, fonduri de ten, medicamente, obiecte din plastic, acrylic se amestecă uleioase, toxice, aproape descompuse. Pânza devine corp, dezvăluind un eşantion al unei societăţi ultra-cosmetizate. Aceasta ar putea fi esenţa lucrării Arheologia viitorului (2013) a artistei contemporane Andreea Tălpeanu.
 
În Dresata (2013), artista reciclează propriul păr şi îl foloseşte ca material principal în realizarea acestei sculpturi. Îndepărtându-se de reprezentarea stereotipă a părului feminin, drept, bine îngrijit, ea scoate în evidenţă o compoziţie în care părul este un obstacol în lupta de a rămâne în forma sa naturală. Coafura rebelă poate provoaca zâmbete sau excludere, pentru că ea se opune ferm sloganurilor publicitare unde strălucirea, supleţea, curăţenia aseptică sunt cerute până la paroxism.

 

Până în data de 12 februarie 2015 cele două lucrări pot fi văzute în cadrul expoziţiei itinerante Atteinte à la beauté, unde Andreea expune alături de artişti celebri precum Andres Serrano, Robert Mapplethorpe, Orlan.  Prima expoziţie monografică a artistei va avea loc la La Clef, Saint-Germain en Laye, din 3 până în 22 noiembrie 2014.
 
Andreea Tălpeanu (n.1982, Oraviţa) începe Facultatea Politehnică Timişoara, studiind arhitectura timp de doi ani. Ulterior, decide să se stabilească în Paris, unde reîncepe studiile de arhitectură, absolvind "Ecole Nationale Supérieure d'Architecture Paris Val-de-Seine".   
 
Din 2005, în paralel cu studiile de arhitectură la ENSAPVS, artista dezvoltă o practică artistică polimorfă (sculptură, pictura, fotografie, instalaţie, performance). Ţesătura cu fir de lână sau ţesătura virtuală constituie mediul predilect de exprimare a artistei. Andreea Tălpeanu ţese idei, ţese urme ale unei societăţi aflate într-un exces de superficialitate şi miscare, un imperiu al deşeurilor. Gestul de a coase e depăşit, iar odată cu el, şi preţiosul timp de stagnare pentru analiză. Acest gest de a coase e modul poetic prin care Andreea Tălpeanu se răzvrăteşte împotriva timpurilor noastre.


(A consemnat Diana Adam, octombrie 2014)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus