România Liberă / iunie 2005
Cu ocazia Zilelor Culturale Româneşti în München, ce se vor desfăşura anul acesta în perioada 4-8 iulie, sub titulatura "Rumänisches Kulturintermezoo 2005", Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, prezintă spectacolul-lectură Povestea Elisabetei Rizea - Mărturii, realizat după un scenariu scris de Rodica Mandache, în regia artistică a lui Attila Vizauer. Reprezentarea scenică a acestui spectacol va avea loc miercuri, 6 iulie a.c., de la ora 20.00, în Sala de Teatru a Centrului Cultural Gasteig din München. În distribuţie: Rodica Mandache (în rolul Elisabetei Rizea), Dorina Lazăr (în rolul Laurenţiei - fiica Elisabetei Rizea), Irina Mazanitis (în rolul etnologului Irina Nicolau).

Povestea Elisabetei Rizea - Mărturii este un spectacol de teatru-document prezentat sub genericul "Biografii, memorii" în cadrul unui proiect radiofonic ce îşi propune să nu lase uitării fapte ale unei istorii prea puţin cunoscute. Premiera radiofonică a acestui spectacol a fost difuzată în luna august 2004 la Radio România Cultural, textul spectacolului putând fi descărcat gratuit în secţiunea Editura LiterNet a sitului LiterNet.

Echipa care a realizat acest spectacol este formată din: Costin Manoliu - redactor; Milica Creiniceanu - regizor de studio; Patricia Prundea - regizor muzical; Luiza Mateescu - regizor tehnic; Magda Duţu - producător. Varianta prezentată la radio a fost apoi adaptată pentru a putea fi reprezentată scenic în diverse spaţii. Astfel, premiera cu public a acestui documentar teatral a avut loc la Sighetu Marmaţiei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, printre celulele şi plasele de sîrmă ale fostei închisori.

A doua reprezentaţie a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, în sala "Irina Nicolau", chiar pe 28 iulie - ziua de naştere a Elisabetei Rizea. A urmat apoi spectacolul-lectură Povestea Elisabetei Rizea în oraşul Cîmpulung-Muscel, în apropierea comunei Nucşoara, unde a trăit Elisabeta Rizea - pe 2 octombrie 2004, cînd se împlinea un an de la moartea sa.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus