octombrie 2014
Stagiunea TIR - Teatrul Istoriilor Recente, 2014
Luni, 13 octombrie 2014, Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente) vă aşteaptă la un dublu eveniment desfăşurat la Teatrul LUNI de la Green Hours: de la ora 20.00, se va proiecta În sfârşit, un documentar de Vlad Andrei Gherghiceanu (durata: 14 min.), după care urmează montarea SubPământ. Valea Jiului după 1989.

 În sfârşit (Documentar emoţional de Vlad Andrei Gherghiceanu)
Am aflat încă de la o vârstă fragedă că deasupra capului meu de locuitor atârnă o mare cantitate de fontă, fier şi oţel; că oameni mulţi, în uzine mari, muncesc necontenit să o crească an după an. Imaginile cu oamenii care, felul în care, şi locul unde făceau toate astea m-au impresionat puternic şi am hotărât că odată şi odată va trebui să le văd cu ochii mei. Să merg acolo. Când, în sfârşit, am ajuns la Hunedoara, frumuseţea clasică, antică, de for roman în ruină, m-a lăsat cu gura căscată. Timp de doi ani am ajuns, val-vârtej, cât de des am putut, să văd cum construcţiile în ruină ale combinatului siderurgic dispar una câte una, până la ultima. (Vlad Andrei Gherghiceanu)

 SubPământ. Valea Jiului după 1989 
De: Mihaela Michailov şi David Schwartz
Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Şerban 
Scenografia: Adrian Cristea
Muzica: Bogdan Burlăcianu
Documentare: Vlad Petri 

SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începînd cu anii \'90. Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. SubPământ este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul SubPământ are la bază o cercetare în Valea Jiului sub formă de ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, copii, paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune. SubPământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.


Marţi, 14 octombrie 2014, la ora 20.00, vă aşteptăm la spectacolul Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990. Spectacolul se va juca în cadrul Stagiunii TIR (Teatrul Istoriilor Recente) la Teatrul LUNI de la Green Hours.

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conştiinţa publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicaţi în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii şi imposibil de redus la o unică perspectivă. 13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, iniţiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009. Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituţii şi organizaţii, dezbateri, discuţii publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din Bucureşti, din 13-15 iunie 1990. Proiectul are două componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar şi construcţia unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor - manifestanţi, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mişcării "Piaţa Universităţii", lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, jurnalişti.

 Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
De: Mihaela Michailov & David Schwartz
Cu: Alexandru Potocean
Sound: Cătălin Rulea
Scenografia: Adrian Cristea / Adela Iacoban

Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente, 20 septembrie-14 octombrie 2014) este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative şi controversate, cu impact în evoluţia socială şi culturală actuală. Proiectul prezintă 6 spectacole şi un film documentar care pornesc de la documentarea istoriei recente, spectacole de investigare şi dezbatere a unor evenimente cu impact important asupra prezentului din România şi Republica Moldova. 

Accesul la toate activităţile şi evenimentele stagiunii este gratuit, pe bază de rezervare.
 
Proiect finanţat de ARCUB - Artă şi Cultură Bucureşti, prin programul "Bucureşti 555"
Parteneri: Teatrul LUNI de la Green Hours, U.N.A.T.C. "I.L.Caragiale"
Parteneri media: DigiTV, ŞapteSeri, Think Outside the Box, CriticAtac, SUB25, Veioza Arte

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus