octombrie 2014
Aristoteles Workshop, 2013
Documentarul Mohamed Tomescu, produs de Aristoteles Workshop, a câştigat Premiul pentru Cea mai bună imagine la Astra 2014, festivalul internaţional considerat a fi cel mai important forum al filmului documentar din România.

Directorul de imagine al filmului este Norbert Fodor, care a făcut o echipă excelentă cu regizoarea Olesya Bortnyak (Ucraina) şi editorul de montaj Răzvan Ilinca (România). Documentarul a fost realizat anul trecut în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar organizat de Dan Nuţu şi care de curând şi-a încheiat a noua ediţie.

Un juriu format din cineaşti de prestigiu a evaluat filmele din secţiunile competiţionale ale Astra Film Festival: Cristi Puiu (România),  Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franţa), Mona Nicoară (România / SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) şi Yang Yonghi (Japonia).

Mohamed Tomescu spune, în aproximativ 25 de minute, povestea unui băiat sirian, artist hip-hop, care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoţional, şi de tatăl său.

"Este al treilea an în care particip la Astra", spune directorul de imagine Norbert Fodor. "În primii doi am fost pentru masterclass-uri, iar în 2014, cu Mohamed Tomescu în competiţia Student. Mă întorc cu drag, este un loc cu oameni deschişi să-ţi vorbească". Cât despre premiu, "nu ne aşteptam, dar este binevenit. Nu consider premiile un cântar al calităţii filmelor", spune Norbert.

Olesya Bortnyak, regizoarea filmului, spune: "Întotdeauna vedem un documentar prin ochii directorului de imagine. Viziunea regizorală şi a întregii echipe ajunge astfel la spectator. A fost o bucurie să lucrez cu Norbert, care este nu numai un director de imagine extraordinar, ci şi un om minunat. Reuşeşte mereu să descopere frumuseţea unui moment şi să-l integreze perfect în întregul poveştii. "

"Mă bucur foarte tare pentru Norbert", spune Răzvan Ilinca, editorul filmului. "Am lucrat foarte bine cu el la Aristoteles, aşa că am continuat să colaborăm, lucrăm împreună şi acum. Mai mult, am devenit prieteni buni."

Mohamed Tomescu, sirianul din Vama

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-şi răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorţaţi. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăieşte ca fiind băiatul sirian care locuieşte în satul Vama. El vrea să îşi schimbe numele şi să uite de Siria, dar nu ştie cum să-i spună asta tatălui său. Dorinţa lui va face ca relaţia, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină şi mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.

Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi personajul Mohamed Tomescu.

Filmul a participat în Competiţia oficială (secţiunea Student) a Astra Film Festival. Tot în 2014, documentarul a fost selectat de prestigiosul festival Visions du réel (secţiunea  Premiers Pas, Nyon, Elveţia), a fost nominalizat la Premiile Gopo 2014 şi la Festivalul internaţional de film studenţesc FFEST (Cluj-Napoca), pentru Cel mai bun documentar.

De asemenea, un alt documentar filmat în 2013 la Aristoteles Workshop, Brick in the Wall, a fost selectat în cadrul secţiunii Made in Romania a Astra Film Festival. Documentarul a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), Ioana Ţurcan (director de imagine, România), Iulia Matei (editor, România).

Astra Film Festival a avut loc în perioada 6-12 octombrie 2014, la Sibiu.

Despre Aristoteles Workshop (AW)

AW este un centru de training şi de dezvoltare, creat de Dan Nuţu şi menit să susţină noua generaţie de realizatori de film documentar din Europa Centrală şi de Est. Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: CannesLocarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţesă producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar.

Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle.

Premiul ediţiei din 2014 a fost de 2000 de euro, acordat de Compania Farmexim echipei câştigătoare. Farmexim a susţinut atelierul şi anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care Aristoteles Workshop i-a avut până acum sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

De patru ani, atelierul are loc în satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava), la pensiunea Casa Călin.