noiembrie 2014
Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie Spectacole de colecţie, 2014
Teatrul Ţăndărică anunţă ediţia cu numărul 10 a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie "Spectacole de Colecţie", ce va avea loc în perioada 13 - 23 noiembrie 2014.

Ediţia 2014 aliniază peste 60 de evenimente, trupe şi profesionişti din 8 ţări invitate (Austria, Belgia, China, Croaţia, Grecia, Franţa, Italia, Spania) şi 14 teatre şi proiecte independente româneşti (Arad, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti) - o propunere echilibrată de spectacole şi activităţi conexe (workshopuri, conferinţe, lansări de carte) adresate atât copiilor cât şi adulţilor, profesioniştilor şi iubitorilor de teatru vizual în general.

"Ne-am dorit un festival «dialog între generaţii în teatrul vizual", un eveniment care să ne ajute să aliniem România la tendinţele mondiale şi, în acelaşi timp, să fim relevanţi pentru un public cât mai larg. Am invitat, aşadar, atât spectacole clasice, de colecţie, cât şi trupe şi piese cu viziuni şi propuneri inovatoare, cu un cuvânt greu de spus în discuţia despre ce înseamnă şi ce poate deveni teatrul vizual şi teatrul de animaţie în lume. Franţa, Croaţia, Spania, Belgia - ţări care dau direcţia pe scena internaţională a teatrului vizual - vor fi prezente toamna aceasta, cu trupe şi specialişti, la Bucureşti. Vrem ca acest Festival să fie un reper pentru drumul dificil dar absolut necesar pe care îl are de parcurs teatrul vizual şi de animaţie românesc" declară Călin Mocanu, directorul Teatrului de Animaţie Ţăndărică, Preşedinte ASSITEJ România şi UNIMA România.

Festivalul are, ca de obicei, trei secţiuni distincte - spectacole şi workshop-uri pentru copii şi public tânăr, spectacole pentru adulţi, respectiv un segment teoretic (conferinţe, lansări de carte, workshop-uri pentru profesioniştii din domeniul teatrului vizual şi de animaţie) şi atrage anual aproximativ 8.500 de spectatori. Ca în fiecare an, Festivalul îşi deschide porţile şi către proiecte independente, în program fiind incluse patru astfel de spectacole.

Spectacolele clasice, de referinţă, dar mai ales propunerile curajoase care, prin temele abordate şi prin mijloacele de expresie utilizate, aduc teatrul de animaţie în contemporaneitate, sunt doar câteva motive pentru care bucureştenii - copii, amatori de teatru sau arte vizuale şi specialişti în domeniu - trebuie să-şi pună în programul perioadei 13-23 noiembrie 2014 cel puţin o vizită la Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Spectacole de colecţie".

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Spectacole de colecţie" 2014 se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii şi se desfăşoară sub egida UNIMA România şi ASSITEJ România. După cele nouă ediţii desfăşurate până acum, care însumat peste 500 de spectacole, 20 de ţări invitate şi peste 50.000 de spectatori, Festivalul Internaţional al teatrului de Animaţie este deja un eveniment tradiţional pe agenda culturală a Bucureştiului. Mai multe informaţii despre ediţiile trecute ale Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie puteţi găsi pe pagina web a Teatrului de Animaţie Ţăndărică, secţiunea Festivaluri.

Teatrul Ţăndărică este un reper pentru teatrul de animaţie românesc. Fondat în 1945, cu o strategie repertorială consolidată în timp şi un portofoliu de titluri din literatura românească şi universală care nu mai au nevoie de nicio introducere (Pinocchio, Cenuşăreasa, Capra cu trei iezi, Punguţa cu doi bani, Păcală, Cei trei purceluşi, Lampa lui Alladin, Motanul Încălţat etc), Teatrul Ţăndărică urmăreşte, în permanenţă, să alinieze teatrul de animaţie şi teatrul vizual din România la tendinţele mondiale.

Teatrul se implică, astfel, constant, în iniţiative care au rolul de a promova şi de a creşte calitatea teatrului românesc vizual şi de animaţie: programe pentru artişti debutanţi, proiectul Studio Animart (unde se joacă adaptări libere după opere clasice
: Faust, Candid, Play Shakespeare, Golem sau Galaxia Svejk) şi deja consacratele festivaluri internaţionale - Festivalul de vară "Teatru, stradă şi copil" (ajuns la cea de-a treia ediţie), respectiv Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie.

Mai multe despre Teatrul de Animaţie Ţăndrărică pe www.teatrultandarica.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus