octombrie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2014
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema Documentar de la Sibiu, desfăşurată între 6 şi 12 octombrie 2014, a marcat intrarea festivalului în cel de-al treilea deceniu de existenţă.

Timp de 7 zile, centrul vechi al Sibiului a respirat film! În premieră, Astra Film Festival a fost extins la o formulă de 320 de proiecţii simultane în cinci săli din zona istorică a oraşului: Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Cinema, Librăria Habitus şi Biblioteca Astra; un interludiu plăcut între vizionări pentru cei peste 60.000 de spectatori.

Pentru un număr semnificativ de invitaţi, regizori, membrii ai juriului sau simpli cinefili a fost primul contact cu Astra Film Festival şi cu Sibiul, acest oraş fermecător prezentat drept destinaţia ideală de vacanţă de către cele mai prestigioase publicaţii internaţionale. Documentare despre subiecte actuale, arzătoare, necunoscute şi din toate colţurile lumii au fost prezentate între zidurile fostei cetăţi medievale, un melanj unic în România şi în lume.

Prin selecţia diversă şi inedită de filme combinată cu discuţii panel, concerte, masterclass-uri, întâlniri focus, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii; Astra Film Festival este doza necesară pentru a fi conectaţi la lumea în care trăim. Un suflu concentrat în dialog, schimb de idei şi emoţii pe undele cinemaului documentar.

În 2014, la Astra Film Festival au fost proiectate în premieră absolută două producţii româneşti extrem de aşteptate de către public: Aliyah DaDa (regia: Oana Giurgiu) şi Trading Germans / Paşaport de Germania (regia: Răzvan Georgescu); ambele diseacă istoria nescrisă a comunităţilor etnice din România. Cele mai multe filme din selecţia AFF 2014 au fost expuse pentru prima dată în România. Marele Premiu Astra Film i-a revenit în 2014 lui Sergei Loznitsa pentru filmul Maidan, care a umplut sala la fiecare proiecţie. Nu doar filmele din secţiunile competiţionale au fost proiectate cu sala plină, ci şi documentarele din programele speciale: Men's Lust / Women's Lust, Dependenţii de net, Termeni şi condiţii, Ruina, Comuna americană şi multe altele.

Programul Astra Film Junior, singurul program educativ de top adresat copiilor de toate vârstele din Sibiu şi împrejurimi, menţinut la standardele educaţiei prin film practicată în Europa, a înregistrat un record extraordinar de participare de peste 10.000 de elevi. Pentru cei mici, participarea la festival a însemnat vizionări de filme, dezbateri la clasă cu învăţătorii şi profesorii, concursuri şi un atelier graţie căruia liceenii sibieni au învăţat să facă film documentar.

Un moment inedit şi unic în România a fost defilarea a 40 de soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare româneşti, austro-ungare şi germane în centrul Sibiului şi reconstituirea live a unor momente din Primul Război Mondial. Tot cu ocazia celor 100 de ani de la izbucnirea războiului, Astra Film Festival a proiectat două documentare tematice şi a organizat o discuţie panel cu istoricul Adrian Cioroianu şi profesorul Mihaela Grancea.

Prin conţinutul său în permanenţă actualizat, site-ul www.astrafilm.ro a fost accesat de 120.000 de ori în perioada dinainte şi din timpul desfăşurării festivalului. Cei mai mulţi vizitatori au fost din România, Germania, Anglia, Franţa şi Statele Unite, iar la nivel naţional, din Sibiu, Bucureşti, Cluj, Braşov şi Timişoara. Ştirile, galeriile foto şi video au fost postate în timp real şi pe pagina de facebook - www.facebook.com/AstraFilmFestival, care este urmărită în prezent de 11.310 prieteni.

Pe scurt, Astra Film Festival 2014 în cifre înseamnă: 60.000 de spectatori; 320 de evenimente cinematografice în 5 săli de proiecţie; 50 de filme prezentate în premieră naţională sau absolută; 1.400 de filme înscrise din peste 90 de ţări; 150 de voluntari din Sibiu şi din ţară; peste 10.000 de elevi participanţi la Astra Film Junior; peste 2.500 de apariţii în presa naţionala şi internaţională (TV, radio, online şi presă scrisă).

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania
Parteneri media: Digi24, Realitatea TV, TV5 Monde, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decât O Revistă, Caţavencii, CinEuropa, Film New Europe, LiterNet, CinemaRX, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, TVR Cluj, Utv, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, AaRC.ro, Magic FM, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV