februarie 2015
Festivalul de Film Documentar One World România, 2015
Citizenfour (citizenfour), documentarul laureat al unui Oscar în cadrul galei 2015 a Premiilor Academiei Americane de Film, va fi proiectat în premieră în România la cea de-a opta ediţie a festivalului de film documentar One World Romania, 2015. Citizenfour este portretul unui fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) - Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri politici ai lumii, precum preşedintele Braziliei Dilma Rousseff şi cancelarul german Angela Merkel.
 
La One World Romania 2015, Citizenfour face parte din secţiunea intitulată Demo +/- Craţie, alături de 6 alte titluri: Euromaidan. Rough Cut (euromaidan), Second Chance (a-doua-sansa), Pixadores (pixadores), The Term (mandatul), Iranian (a-fi-iranian) şi Killswitch (killswitch). Secţiunea Demo +/- Craţie ridică întrebarea "ce a mai rămas din democraţie?" şi demască guverne democrate doar în aparenţă, arată cetăţeni de rând care devin dizidenţi şi acţiuni individuale transformate în mişcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecţia de filme din această secţiune îşi propune să ofere un prilej de reflecţie care să pună mişcările de stradă din România într-un context global şi să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

Documentarul Virunga (virunga), unul dintre contracandidaţii lui Citizenfour la Oscar-urile 2015, va fi şi el proiectat la cea de-a opta ediţie de One World Romania. Filmul spune povestea incredibilă a unui grup de curajoşi care îşi riscă vieţile pentru a asigura un viitor mai bun unei părţi din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul Naţional Virunga, situat în pădurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic şi căminul ultimelor gorile de munte din lume. Descoperirea unor zăcăminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acţiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalităţile comise de subcontractorii SOCO, la violenţele braconierilor care ucid elefanţii şi gorilele parcului, la miliţiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, şi la pădurarii hotărâţi să protejeze cu orice preţ viaţa gorilelor.
 
Virunga va fi prezentat la One World Romania 2015 în secţiunea Războaie contra naturii, alături de alte două filme: Unearthed (dezgropat) şi Vitosha (vitosha). În această secţiune, One World Romania prezintă un câmp de bătălie pentru viitor care se întinde pe întreaga planetă, inclusiv în ograda noastră: Vitosha e un parc protejat ameninţat de monstrul dezvoltării urbane, ca multe parcuri din România; spectrul fracturării hidraulice a trecut peste mări şi ape din SUA sau Africa de Sud şi a ajuns deja de mult în micile comunităţi din ţară.


Rămâneţi conectaţi la "kino-maidan" pentru a afla cele mai noi ştiri despre singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din România! Revenim cu şi mai multe detalii în curând!

ONLINE: http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
CU SPRIJINUL: Centrul Naţional al Cinematografiei
SUSŢINUT DE: Uniunea Cineaştilor din România, Fundaţia ERSTE, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, UNDP România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe în România, Institutul Francez din România, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Finlandei în România, Ambasada Elveţiei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Apa Nova Bucureşti, Abis, DocuMentor, Centrul National al Dansului - Bucureşti, ActiveWatch
BILETE PRIN: Eventbook
RESTAURANT & MORE: Journey
APA FESTIVALULUI: Aqua Carpatica
VINUL FESTIVALULUI: Domeniile Samburesti
BEREA FESTIVALULUI: Staropramen
PARTENERI MEDIA: TVR 2, Digi24 Radio România Cultural, Revista 22, Şapte Seri, Igloo, Hotnews.ro/Smilemedia, Think Outside the Box, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Orasulm.eu, Graphicfront.ro, Veioza Arte, Aarc.ro, Fundatia Calea Victoriei
PARTENER SOCIAL MEDIA: Kooperativa.ro
PARTENER DE MONITORIZARE: ZeList Monitor
PARTENER PERFORMANCE MARKETING: 2Parale

Descarcă broşura One World Romania, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus