octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Actriţa Jaqueline Bisset va povesti la Bucureşti vineri, 24 octombrie 2014, după proiecţia de la 22.00, la Cinema Elvira Popescu, despre experienţa de a juca alături de Gérard Depardieu în filmul care a făcut vâlvă în 2014 la Cannes şi în lumea politicii, Welcome to New York, în regia lui Abel Ferrara. Contestat puternic de cei din vieţile cărora se inspiră - fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi soţia sa, Anne Sinclair - filmul a fost lansat într-un cort pe plajă, la Cannes, iar apoi direct pe VoD, fiind vizionat de peste 120.000 de utilizatori, în primele zile. Welcome to New York are la bază scandalul în care DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York şi reţinut pe aeroport. În urma presiunii publice, acesta a demisionat în 2011. 


Depardieu îl interpretează pe Devereaux, un personaj grobian, dependent de sex şi de droguri. Simone, soţia sa, înfruntă alături de el presiunea politică şi o presă extrem de agresivă. "Adevărata revelaţia a filmului este interpretarea feroce a lui Jacqueline Bisset în rolul soţiei lui Deveareaux, Simone. Prima ei scenă importantă cu Depardieu, în casa lor luxoasă închiriată în Manhattan, e teatrală şi claustrofobică, însă extraordinar de intensă", consideră The Guardian

Anne Sinclair, o jurnalistă şi realizatoare de emisiuni cunoscută în Franţa, a atacat dur filmul, iar Dominique Strauss-Kahn a anunţat că-i dă în judecată pe realizatori. Welcome to New York, distribuit de Independenţa Film, va avea doar alte două proiecţii exclusive pe ecranele din România, ambele în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 25 octombrie 2014, de la 20.00, la Cinema Patria, şi duminică, de la 13.00, la Cinema Studio.

Jacqueline Bisset este una dintre cele mai îndrăgite actriţe britanice. În 2010, a fost distinsă cu ordinul Legiunea de Onoare de către statul francez. A obţinut cinci nominalizări la Globurile de Aur şi a câştigat trofeul anul trecut, cu rolul secundar din mini-seria BBC Dancing with the Stars. Cariera ei impresionantă cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii '60, Bisset a debutat în Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, şi a jucat în Bullitt (1968), alături de Steve McQueen, în Noaptea americană (1973), în The Deep (1977), Rich and Famous (1981), Under the Volcano (1984) sau La Cérémonie (1995). I-a avut parteneri de platou pe Paul Newman, Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins sau Michael York şi a colaborat cu regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.

Intrarea este liberă la masterclass-uri şi workshop-uri, la toate proiecţiile de scurtmetraje, la filmul The Artist şi la documentarele Bucureşti, unde eşti?, Piaţa Universităţii - România şi Videograme dintr-o revoluţie. Studenţii şi elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din Retrospectiva Bertrand Tavernier şi la OSS 117: Cairo, Nest of Spies, o comedie de Michel Hazanavicius, care a avut peste 2 milioane de spectatori în Franţa şi care va rula vineri, 24 octombrie 2014, de la 18.30, la Patria.

Copiii până în 12 ani au intrare gratuită sâmbătă, 25 octombrie 2014, de la 11.00, la Cinema Patria, la celebra animaţie japoneză Călătoria lui Chihiro / Spirited Away, în regia lui Hayao Miyazaki. Banii încasaţi din biletele cumpărate de părinţii lor vor fi donaţi programului "Fiecare copil în grădiniţă", al Asociaţiei OvidiuRo. Totodată, încasările din seara de închidere a festivalului, pe 30 octombrie 2014, cu filmul White God / Oraşul câinilor, la care stăpânii vor avea acces împreună cu câinii lor, vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân.

Programul complet  al celei de-a cincea ediţii poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete şi de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria şi Elvira Popescu, şi de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu. 
 
Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus