România Liberă / martie 2003
Treasure planet
Inspirată cu o libertate dusă dincolo de limite din celebrul roman Insula comorii de Robert Louis Stevenson, recenta producţie a studioului Disney ne invită prin spaţiile interstelare pentru descoperirea averii ascunse ce a încîntat copilăria multor spectatori. Fără a nega virtualităţile translării pirateriei medievale în era tehologică şi seducătoarele posibilităţi ale aventurilor noilor amatori de comori, dar şi procesul de maturizare a principalului personaj, Jim Hawkins, soluţiile adoptate de autori dezamăgesc.

Sursa literară, care este o excelentă poveste iniţiatică, a fost abandonată pentru spectaculozitatea de multe ori nejustificată şi dulcegăria stilistică proprii studioului, adăugate fără nici un fel de justificare stilistică unui burlesc, care rareori poate stoarce ceva zîmbete de complezenţă.

Noile personaje, printre care şi un android B.E.N. (Bio-Electronic-Navigator), realizat integral pe calculator (fiindcă aşa se poartă), nu aduc prea mulţi fiori emoţiei necesare unui basm modern. De altfel nici acest personaj nu este în întregime original, el fiind inspirat de mult mai reuşitul C3PO din Războiul stelelor.

Simpatic şi atrăgător pe plan vizual, cu unele gaguri care se reţin, filmul, semnat de John Musker şi Ron Clements (Mica sirenă, Alladin, Hercules), poate mai degrabă îndemna spectatorii să reia volumul clasic al lui Robert Louis Stevenson. Ceea ce n-ar fi deloc rău.

Fişa tehnică :

Regia : John Musker
Voci : Brian Murray (John Silver), Joseph Gordon-Levitt (Jim Hawkins), Emma Thompson (căpitanul Amelia), Martin Short (B.E.N.)
Regia: John Musker Cu: voci : Emma Thompson, Joseph Gordon-Levitt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus