iulie 2005
Ţi-ai revăzut cărţile de vrăji? Ţi-ai curăţat costumul de magician sau pantofii de vrăjitoare? Mai ai ceva timp, dar trebuie să te grăbeşti. Fiindcă timpul zboară. Pe mătură!

România va participa, alături de alte 106 ţări din întreaga lume la lansarea oficială a volumului al VI-lea din seria de romane pentru copii semnate de J.K. Rowling, intitulat Harry Potter and the Half-Blood Prince. Evenimentul va avea loc în noaptea dintre 15 şi 16 iulie 2005 (vineri spre sâmbătă), de la ora 00:00 până la 02:01 (miezul nopţii la Londra), în librăriile CĂRTUREŞTI din Bucureşti şi Iaşi.

Editura britanică BLOOMSBURY, cea care a descoperit-o pe J.K. Rowling în urmă cu nouă ani, spera să îşi depăşească propriul record stabilit pe 21 iunie 2003 la lansarea simultană a volumului al V-lea, Harry Potter and the Order of the Phoenix. Volumul al VI-lea se va lansa în aceeaşi zi de 16 iulie şi în SUA, unde editura Scholastic a tipărit deja 12 milioane de exemplare. Guinness Book of Records nu va întârzia să omologheze noul record.

Pentru ca toţi copiii să se bucure în aceeaşi clipă de întâlnirea cu noile aventuri ale micului vrăjitor, secretul în jurul cărţii a fost păstrat cu străşnicie; editura a semnat cu distribuitorii oficiali, angrosiştii, librarii şi transportatorii din toate colţurile lumii un contract de embargo care prevede ca volumul să nu fie atins până la ora 00:01 BST (British Summer Time). Cutiile sunt sigilate şi pe ele e tipărită interdicţia de a fi deschide înainte de momentul lansării. Nu e permisă dezvăluirea către terţi sau către presă a vreunui detaliu privind conţinutul ori coperta a IV-a a cărţii. Ziarul New York Daily News a publicat acum doi ani înainte de lansare câteva pasaje din volumul cinci şi a simţit usturimea unei amenzi de 100 milioane de dolari pentru daune aduse editurii Scholastic prin încălcarea embargoului.

Cărţile care îl au ca personaj pe Harry Potter s-au vândut în peste 250 de milioane de exemplare, au fost traduse în aproximativ 60 de limbi (inclusiv în latină şi greacă veche!) şi sunt puse în vânzare în peste 200 de ţări. În pofida oricăror critici aduse universului magic din Harry Potter, ba chiar a arderii cărţii în piaţa publică a unui oraş sud-american, J.K. Rowling merită laude pentru că a reuşit să le reînvie copiilor plăcerea de a citi. Unul dintre câştigătorii concursului "Sunt cel mai mare fan al cărţilor Harry Potter pentru că...", desfăşurat în Marea Britanie, şi care va participa pe 16 iulie la conferinţa de presă pentru copii a autoarei J.K. Rowling la Castelul Edinburgh, Neeliya De Silva, mărturiseşte: "De când am citit cărţile, la zece ani, am învăţat să fiu loială, să îmi pese de ceilalţi şi să fiu curajoasă".

Pentru acest eveniment, strada Arthur Verona (situată între B-dul Magheru şi Pitar Moş - lângă Cinema Patria) va fi închisă circulaţiei automobilelor, devenind pietonală. Ea va fi transformată într-un centru de cultural fun & leisure peste weekend. Încă de la ora 22:00 a zilei de 15 iulie, strada va fi amenajată în spiritul Diagon Alley, locul de unde vrăjitorii îşi iau cele trebuincioase vieţii de zi cu zi: costume, baghete magice, cărţi de vrăji, muzica sferelor, animale fantastice, bomboane cu toate aromele, poţiuni răcoritoare.

Membrii trupei Einuiea vor realiza un experiment muzical inedit: vor cânta la instrumente de jucărie aduse muzicienilor cu ajutorul altor jucării, care mai de care mai ciudate. La rândul său, teatrul de umbre pus la cale de Beatrice Petrescu şi Florin Iordan îi va lăsa "mască" atât pe copii, cât şi pe iubitorii lucrurilor cu adevărat speciale. Un bun prieten al lui Charlie Weasley, profesor în Marea Britanie, va povesti cum se studiază dragonii în România, ce fel de specii întâlnim aici şi de ce nu e bine să cari cu tine o butelie când te duci să-i cercetezi. Maestrul de ceremonii, Gabi Apostol, un magician la fel de priceput ca Profesorul Dumbledore, va anima petrecerea împreună cu ucenicii săi vrăjitori, care vor ghici viitorul, trecutul şi mai ales prezentul în frunze de ceai şi în globuri de sticlă, vor face să apară dulciuri din neant şi vor păzi cu farmece complicate bucuria generală.

La Iaşi, fanii Harry Potter vor parcurge un traseu iniţiatic destul de dificil, fiecare nivel depăşit apropiindu-i de punctul culminant. Un tramvai fantomă va circula prin Iaşi pentru a-i aduna pe fani din staţiile special amenajate. Desigur, aceasta nu-i scoate din joc pe cei care vor ajunge la librăria Cărtureşti din Iulius Mall (unde va avea loc lansarea) cu orice alte mijloace (inclusiv zburând pe mătură).

Stocul de cărţi este limitat, un nou transport urmând să sosească din Marea Britanie după două săptămâni de la lansare. Se vor întocmi liste de aşteptare. Ediţia lansată la Cărtureşti este cea originală, în limba engleză. Cărtureşti va oferi un preţ special celor prezenţi la eveniment. Costumele cele mai pline de imaginaţie, cunoaşterea aprofundată a lumii magice a lui Harry Potter şi abilitatea de a juca Quidditch vor fi premiate cu cărţi, muzică, filme, jocuri, tricouri şi poţiuni magice.

Organizatorii evenimentului sunt Librăriile CĂRTUREŞTI şi NAUTILUS (membru asociat al Booksellers Association of Great Britain and Ireland).

Parteneri: Ordinul Arhitecţilor din România, Media Pro Pictures, Stage Expert, Iulius Mall, Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, A&A Records, Avrig 35, Grafis Art, Regia Autonomă de Transport Iaşi, Zebra Sound, Teatrul de copii Luceafărul din Iaşi.

Parteneri media: Realitatea TV, Europa FM, Jurnalul Naţional, B-24-FUN, IS-24-FUN, Ziarul de Iaşi, Suplimentul de cultură. Pe Internet: HarryPotter.as.ro, Liternet.ro, OnlineGallery.ro, Carturesti.ro, Radio3Net.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus