octombrie 2014
Az ördög próbája / Castingul dracului
La sfintele mari praznice, în dimineaţa în care un metrou are întârziere la Unirii şi la Festivalul B/Verii din Botoşani când era promoţie la mici am mai prins o asemenea îmbulzeală ca la Teatrul Odeon pe 27 şi 28 octombrie 2014. Să vezi o coadă mai mare decât scările teatrului, să îţi fie cald la 3 grade Celsius pentru că stai înghesuit, să tresară tot furnicarul de oameni când portarii deschid sau închid uşa teatrului... este minunat! Şi astea ca să vezi un spectacol, nu ca să bei sau să mănânci gratis. După să mai stai 2 ore, pe întuneric, gură-cască, să te uiţi la unii şi la final mai şi dai din palme până te dor. Incredibil.

Într-un fost cămin cultural, bântuit de fantomele vechiurilor regimuri, primelor tinereţi, bătrâneţi şi iubiri, se organizează cea de-a şaptea petrecerea aniversară a lui Laci, fiul unui miliardar complexat din cauza faptului că se născuse în aceeaşi zi cu Nicolae Ceauşescu şi acesta fura atenţia tuturor. Ca să fie sigur că fiul său va avea parte de cea mai tare petrecere din lume, o angajează pe fosta lui profesoară, suplinitoare, din generală şi pe prietenul ei, un coregraf, olimpic la etapa judeţeană a concursului de dans, să organizeze un casting pentru alegerea celor mai talentaţi talentaţi. Pe măsură ce fiecare candidat la premiul de 5.000 de euro îşi încearcă norocul, relaţiile se complică şi povestea se ramifică.

Experienţa propriilor castinguri şi show-urile autohtone de entertainment au o influenţă vizibilă în Az ördög próbája / Castingul dracului. O mare diversitate de tipologii recognoscibile luptă pe drumul către petrecerea lui Laci. Ironia şi autoironia au fost exploatate cu curaj. Cu o imaginaţie efervescentă, Radu Afrim pune cap la cap fiecare element şi oferă rezolvări neaşteptate.

Publicul este aşezat pe stânga şi pe dreapta scenei. La un moment dat, un personaj îl împuşcă pe un altul. Pocnitoarea pocneşte, personajul împuşcat moare. În dreapta, jos, un glonţ se rostogoleşte. Doar un număr foarte mic de oameni au putut vedea acel glonţ căzut din pistol. Până la acest detaliu, care putea fi uşor pierdut din vedere, a fost lucrat spectacolul. Minuţiozitatea este o dovadă importantă de profesionalism.

Cum era de aşteptat, spectacolul ia amploare extravagantă şi, dacă ţi-ar da voie, te-ai putea pierde foarte uşor între un cântec, o supratitrare, un dans, un costum, o reacţie. De plictisit nu ai când să te plictiseşti, pentru că elementele surpriză sunt într-o nesecată cascadă eterogenă. Actoria a fost la înalt nivel. S-au simţit libertatea jocului şi secvenţele crescute din improvizaţie. Convenţiile dintre actor şi spectator sau dintre actori au fost repetat încălcate. Deşi au fost cu toţii buni, în momentul în care intra copilul în scenă toată atenţia se muta asupra lui. Puterea unui copil în scenă (în special, în contextul unei lumi a adulţilor, a morţilor şi a păcatelor) este excepţională. De altfel, în băiatul blond care răsărea periodic stă contrapunctul spectacolului.

Până la urmă, adevărul simplu şi inocent prin puritatea sentimentelor ce-l acompaniază, spus cu sinceritate e dincolo de orice prefăcătorie. Copiii ştiu asta cel mai bine. Şi oamenii mari o ştiu, dar mereu uită şi par surprinşi când o aud.
Az ördög próbája / Castingul dracului. este un spectacol al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, Compania "Tompa Miklos". Felicitări regizorului Radu Afrim, scenografului Jozsef Bartha, costumierei Cristina Milea, coregrafei Andreea Gavriliu, muzicianului Vlaicu Golcea şi actorilor László Nagy, Botond Gergely, Nóra Szabadi, Hajnal Somody, Ágnes Lőrincz, Ervin Ruszuly, Levente Ördög Miklós, Dorottya Nagy, Orsolya Moldován, Oszkár Meszesi, Csaba László, Ramona Gecse, Ernő Galló, Hajnal Csíki, Barna Bokor, Erzsébet B. Fülöp, Katalin Berekméri.


Regia: Radu Afrim Cu: Berekméri Katalin, B. Fülöp Erzsébet, Bokor Barna, Csíki Hajnal, Galló Ernő, Gecse Ramóna, László Csaba, Meszesi Oszkár, Moldován Orsolya, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Ruszuly Ervin, Lőrincz Ágnes, Somody Hajnal, Szabadi Nór şi copiii Gergely Botond, Nagy László

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus