România Liberă / iulie 2005
Întîlniri cu Andrei Şerban
Din 2006, sub umbrela Teatrului Naţional din Bucureşti ar putea funcţiona Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Andrei Şerban", ca instituţie autonomă, cu buget separat şi mod de funcţionare stabilit prin ordin ministerial pe o durată de zece ani. Potrivit ministrului Culturii şi Cultelor, Mona Muscă, citat de Mediafax, propunerea apare într-un proiect de hotărîre de Guvern care va stabili organizarea şi funcţionarea TNB.

Organizarea centrului va implica însă nu doar MCC, ci şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (care vor fi cofinanţatori), deoarece instituţia va echilibra tradiţia Naţionalului cu inovaţia şi experimentul. Centrul va putea încheia parteneriate cu asociaţiile profesionale şi cu ONG-urile. Proiectele culturale vor fi realizate sub egida TNB, lucru care, potrivit ministrului Culturii, "nu este obligatoriu, Andrei Şerban fiind liber să aleagă". La fel, Andrei Şerban va fi cel care va stabili criteriile de selecţie a viitorilor cursanţi şi tot el va decide dacă centrul îşi va stabili sediul la TNB sau în altă parte. După ce apreciase la recenta vizită în România şi chiar în paginile ziarului nostru că ar lucra oricînd cu Ion Caramitru, directorul TNB, dar nu în sediul instituţiei, iată că lui Andrei Şerban i se creează condiţiile să revină în ţară.

De altfel pentru 2006 regizorul are în plan să revină măcar pentru şase luni. El a primit invitaţii de a monta la Naţionalul clujean şi la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, existînd premisele să pună în scenă şi un spectacol pentru deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2007.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus