noiembrie 2014
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2014
Vineri, 14 noiembrie 2014, începând cu ora 19:30, Ideo Ideis şi BRD aduc energia, cultura şi educaţia alternativă prin artă specifice Festivalului Naţional de Teatru Ideo Ideis la Bucureşti, la prima ediţie a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Evenimentul va fi găzduit de sala ArCuB (Str. Batiştei, nr. 14, Bucureşti - în spate la Hotelul Intercontinental).

Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureşteni, reprezintă un concentrat de Ideo Ideis. Cele 9 zile de festival şi 8 secţiuni se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Pentru prima dată, toate elementele care fac din Alexandria un loc magic în fiecare vară - adolescenţi, teatru, muzică, artă, educaţie alternativă, mentorship - se reunesc într-un singur eveniment în Bucureşti. Scopul acestui concentrat de teatru şi evenimente conexe este în primul rând acela de a le oferi tinerilor acces liber la cultură, dar şi de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă. Noaptea Teatrului Tânăr îşi propune, într-o manieră cât mai relaxată, să le arate adolescenţilor că teatrul poate fi tânăr, iar cultura poate fi cool.

"Pentru mare parte din adolescenţii urbani, teatrul rămâne în continuare o noţiune învechită sau elitistă. Conceptul evenimentului din Bucureşti îşi propune să aducă puştimea bucureşteană mai aproape de un teatru viu, de un teatru tânăr care le vorbeşte pe limba lor. Piesele care ajung an de an la Ideo Ideis reinterpretează constant concepte clasice, aducându-le aproape de ei înşişi şi de lumea în care trăiesc. Teatrul de la Ideo Ideis nu este un teatru învechit, ci din contră unul care se updatează constant şi care îşi dă refresh de la an la an." (Andreea Borţun, Co-Preşedinte IDEO IDEIS)

"Ne gândeam de ceva vreme să facem un eveniment în Bucureşti şi ne doream ca experienţa de la Alexandria să fie accesibilă cât mai multor tineri. Parteneriatul cu BRD ne-a ajutat să realizăm lucrul ăsta mai repede decât ne aşteptam. Am gândit împreună evenimentul şi cred că am reuşit să includem în el cele mai importante elemente din Ideo Ideis." (Alexandru Ion, Co-Preşedinte IDEO IDEIS)

Noaptea Teatrului Tânăr include spectacole de teatru, o serie de evenimente conexe dedicate procesului de educaţie alternativă şi îi are ca invitaţi speciali pe câţiva dintre membrii familiei Ideo Ideis. În cadrul evenimentului veţi putea vedea trei dintre spectacolele de teatru tânăr de la ultima ediţie a festivalului: 5 nuanţe de negru (trupa Domino, Râmnicu Vâlcea), ampiticipecreier.com (trupa Atelierul de Teatru, Botoşani) şi Clasa noastră (trupa AS, Bucureşti).

Aşadar trei trupe de liceeni, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, doi dintre mentorii care ne susţin an de an - Marius Manole şi Medeea Marinescu - şi alţi prieteni ai festivalului pregătesc primul maraton de teatru tânăr din Bucureşti, unul inspirat de realitatea tinerilor din România, pentru care teatrul reprezintă atât o noţiune învechită şi elitistă cât şi una dintre puţinele modalităţi constructive prin care îşi pot chestiona şi exprima o serie trăiri specifice vârstei.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Program

orele 19:30 - 19:45 - Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediţia I
orele 19:45 - 20:45 - Spectacol de teatru tânăr - Clasa noastră (trupa AS - Bucureşti)
Într-o Polonie liberă, câţiva copii, evrei şi polonezi, intră în clasa întâi. Fiecare îşi priveşte cu seninătate şi speranţă viitorul: vor să devină doctori, pompieri, piloţi, soldaţi... Însă destinul are un alt plan pentru ei. Într-o perioadă marcată de atrocităţile sovieticilor şi, mai ales, ale naziştilor, vor fi nevoiţi să se transforme în victime şi persecutori, criminali şi eroi. Toţi vor fi încercaţi, însă doar unii vor supravieţui. Cea mai grea va fi confruntarea cu sine, cu propriile sentimente de frică şi iubire, cu demnitatea şi trădarea, cu iertarea şi ura, subjugate toate voinţei de a trăi.
orele 20:45 - 21:15 - Moment improvizaţie muzicală - Krem
orele 21:15 - 21:30 - Networking (foaier Arcub)
orele 21:30 - 22:20 - Spectacol de teatru tânăr - 5 nuanţe de negru (trupa Domino - Râmnicu Vâlcea)
În ciuda titlului monocromatic, este un spectacol plin de culoare, adevărata culoare provenită din inocenţa unor copii care iubesc teatrul. Momentele prezentate îndeamnă spectatorii să-şi regăsească inocenţa şi dorinţa de a fi viu. Scopul principal al spectacolului este acela de a motiva un grup de tineri actori să renunţe la viaţa petrecută în faţa televizorului şi a calculatorului şi să caute frumuseţea şi hazul unor lucruri simple pe care deseori le trecem cu vederea. Într-un spaţiu gol, sec şi fără de viaţă, ei reuşesc să creeze o lume a lor. Sperăm ca spectatorii să fure toată bucuria actorilor şi să primească toată iubirea pe care ei o oferă.
orele 22:20 - 22:45 - Proiecţie serial Festival Ideo Ideis IX - Sfaturi pentru spectatori
orele 22:45 - 23:15 - Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
orele 23:15 - 23:30 - Speech Marius Manole & Medeea Marinescu
orele 23:30 - 00:30 - Spectacol de teatru tânăr - ampiticipecreier.com (trupa Atelierul de Teatru - Botoşani)
Un spectacol care ne-a demonstrat că, până la urma urmei, the sky is the limit. Totul a început cu o postare de pe blogul Ilincăi Anamaria Prisăcariu despre profesorii care ne limitează şi ne împiedică să fim şi să facem ceea ce ne dorim. A continuat, apoi, cu o picătură de poezie de pe blogurile lui Vlad Galer şi Sabinei Balan despre suflet, iubire şi pasiune. Apoi cu o serie de întrebări, printre care s-au numărat: "dar ce vreau eu să fiu, de fapt?" şi "dacă asta e ceea ce îmi doresc, ce mai contează?". La un moment dat a intervenit "dacă sunt singura care trece prin asta?", iar, într-un final, acestea au ajuns întrebările cheie ale spectacolului. Apoi s-a conturat o idee care avea să se concretizeze sub numele de "ampiticipecreier.com."
E un spectacol pe simţit, nu pe întrebat ori pe presupus.
orele 00:30 - 01:00 - Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
orele 01:00 - 02:20 - Spectacol invitat: Carpathian Garden, de Radu Iacoban, Godot Café Teatru, cu Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor
Jungla urbană românească e un izvor nesecat de inspiraţie pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor într-un spectacol 100% românesc. O oră şi douăzeci de minute de tipologii umane din realitatea românească actuală. O piesă cu umor de bună calitate, cu un limbaj care nu trece niciodată în trivial.

Ideo Ideis este un festival de teatru organizat de Asociaţia Culturală T.E.T.A. şi dedicat procesului de educaţie alternativă pentru liceenii din România. Evenimentul include 8 secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis şi evenimentele dedicate comunităţii din Alexandria.
 
Eveniment realizat în parteneriat cu BRD
Sponsori: Aqua Carpatica, Equatorial, Printmag
Parteneri media: liternet.ro, SUB25, Decât o Revistă, 121.ro, Agerpress.


Descarcă programul festivalului Ideo Ideis, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus