România Liberă / iulie 2005
A luat sfîrşit Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy-Vary. Juriul cel mare, condus de Michael Radford, a acordat în unanimitate Marele Premiu şi Globul de Cristal filmului polonez My Nikifor de Krzysztof Krauze. Premiul special al juriului i-a revenit peliculei israeliene What a Wonderful Place, realizată de Eyal Halfon, pentru convingătoarea surprindere a vieţii de azi din Israel. Cel mai bun regizor a fost desemnat acelaşi Krzysztof Krauze, iar cea mai bună actriţă interpreta din filmul acestuia, Krystyna Feldman. Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină a fost acordat ex-aequo lui Luca Zingaretti (pentru rolul din Alla luce del sole de Roberto Faenza) şi lui Uri Gavriel (pentru What a Wonderful Place).

O menţiune specială a fost acordată filmului Noriko's Dinner Table de Sion Sono (Japonia). Au mai fost acordate premii şi la competiţia consacrată documentarului şi, respectiv, producţiilor din Est (East of the West). Aflaţi pe lista de onoare a invitaţilor, Robert Redford, Liv Ullmann, Sharon Stone şi Jiri Krejcik au primit premii pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei.

Festivalul de la Karlovy-Vary, festival de categorie A, cel mai important în Europa Centrală şi de Est, a avut în acest an o ediţie omagială, sărbătorind 40 de ani de existenţă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus