noiembrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Filmele de Cannes au avut peste 14.000 de spectatori la Bucureşti, într-o săptămână extrem de plină la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu din Capitală, între 24 şi 30 octombrie 2014. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de proiecţie. Aproape jumătate din numărul total de bilete au fost achiziţionate înainte de începerea festivalului.


Spectatorii au avut ocazia să vizioneze, în premieră, circa 30 de titluri aduse în premieră de la ediţia din primăvara lui 2014 a Festivalului de la Cannes. Printre ele, peliculele distinse cu marile premii: Winter Sleep (Palme d'Or), Leviathan (Premiul pentru scenariu), Foxcatcher (Premiul de regie), Adieu au langage (Premiul Juriului), Le Meraviglie (Marele Premiu), Maps to the Stars (Premiul pentru interpretare feminină - Julianne Moore), Mr. Turner (Premiul pentru interpretare masculină - Timothy Spall), Fehér isten / Oraşul câinilor/ White God (Premiul Un Certain Regard), The Tribe (Marele Premiu Semaine de la Critique), Les Combattants (Marele Premiu Quinzaine des Réalisateurs).

Les Films de Cannes à Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de război The Search, în prezenţa actriţei Bérénice Bejo şi a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru The Artist, şi s-a încheiat pe 30 octombrie, la Cinema Patria, cu un eveniment inedit - o proiecţie pentru oameni şi câini. Spectatorii au putut urmări premiera peliculei White God / Oraşul câinilor (r. Kornel Mundruczo), în compania câinilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. Regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorbă cu publicul la final, prin Skype

Alături de Bérénice Bejo şi Michel Hazanavicius, s-au întâlnit cu publicul bucureştean şi actriţa Jacqueline Bisset, protagonistă în controversatul Welcome to New York, regizorul şi producătorul Radu Mihăileanu şi cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului Maidan. Unul dintre cei mai importanţi regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă, a susţinut un masterclass pentru studenţii la film şi s-a întâlnit cu o parte din echipa românească a dramei de război Capitaine Conan, filmată aici în 1995.


Unul dintre cei mai influenţi agenţi de vânzări din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franţa), a vorbit despre distribuţia de film, alături de Cristian Mungiu. Un workshop despre distribuţia producţiilor europene i-a adus la Bucureşti şi pe Jakub Duszynski, co-preşedinte al Europa Distribution şi Gábor Böszörményi - fondator şi managing director al Mozinet (Ungaria). Totodată, 20 de studenţi de la Film Factory, şcoala de film al lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea ediţii. Proiecţiile au fost introduse de tinerii critici de film ai revistei Film Menu.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute; NexT a prezentat selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Festivalul a fost prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus