noiembrie 2014
Festivalul Internaţional de film pentru copii KINOdiseea, 2014
În competiţia de lungmetraj internaţional a celei de-a şasea ediţii a KINOdiseea  - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Familie, care va avea loc între 14 şi 19 noiembrie 2014, în Bucureşti, au fost selecţionate 12 filme şi animaţii, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie şi Cinema Pro. 

Animaţia Loulou, l'incroyable secret, câştigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie în 2014, concurează în 2014 pentru Trofeul KINOdiseea şi va avea parte de proiecţii exclusive în cinema, în Bucureşti, la KINOdiseea.


Loulou, l'incroyable secret va fi proiectat în premieră pentru România şi reprezintă cel mai recent lungmetraj de animaţie al faimoasei case de producţie şi graphic design franceze, Prima Linea Productions. "Ajutată de măiestria desenelor din creion şi acuarele, şi dialoguri isteţe cu care rezonează uşor şi adulţii, animaţia a reuşit să reactualizeze povestea lupului atipic Loulou şi prietenul său iepurele Tom, personajele unor benzi desenate devenite cult în Franţa" aprecia Le Monde


Finn (competiţie, r. Franz Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiţie la Berlinale 2014) va avea premiera de gală la deschiderea oficială a celea de-a şasea ediţii KINOdiseea, în prezenţa regizorului şi a actorului principal, Mels van der Hoeven, pe 14 noiembrie 2014, ora 19.00, la Cinema Studio. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A între copii şi invitaţi. Deşi încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară şi puterea muzicii. Povestea va emoţiona părinţii şi va inspira copii să-şi urmeze instinctul şi visurile încă de mici.


Misiunea Sputnik (competiţie, r. Markus Dietrich, în premieră la Berlinale 2014) este inspirat de poveştile "adevărate" create în jurul zilei de 9 noiembrie 1989, ziua căderii Zidului Berlinului. Atunci când află că unchiul său preferat va fi deportat în Berlinul de Vest, încăpăţânata Frederike (Rike) plănuieşte o misiune spaţială grandioasă pentru a-l aduce înapoi folosind teleportarea.


 
To See the Sea / Să vezi marea! (competiţie) este filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl, în prezenţa căruia va fi proiectat în premieră în România. Acţiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din Les quatre cents coups, care, la fel ca Tomas, îşi doreşte să vadă marea.  Va avea parte de proiecţii duminică, 16 noiembrie 2014, ora 19.00, la Cinemateca Eforie şi luni, 17 noiembrie 2014, ora 12.00, la Cinema Studio, urmate de o discuţie cu actorul principal Jan Marsal. Publicul se va putea întâlni cu regizorul Jiří Mádl după ultima proiecţie, miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 10.00, la Cinema Studio.


În competiţia pentru Trofeul KINOdiseea vor mai concura filmul The Contest / Concursul (r. Martin Miehe-Renard, în competiţie la Berlinale 2014, premieră mondială la Toronto IFF, premieră naţională în prezenţa realizatorului + Q&A), o frumoasă poveste care continuă tradiţia filmelor daneze pentru copii, Emil şi Ida (premieră naţională) animaţia suedeză bazată pe cărţile populare ale autoarei Astrid Lindgren, Poveste de iarnă (proiecţie în prezenţa actorului Dennis Reinsma, premieră naţională, în competiţie la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmăreşte prietenia neaşteptată dintre solitarul Max şi un ren excentric care aterizează în hambarul său, Fiddlesticks (r. Veit Helmer, premieră naţională).


Regizorul Veit Helmer, invitat special în 2014 la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Festivalul de la Veneţia. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie 2014, ora 19.00, la Cinema Studio şi marţi, 18 noiembrie 2014, ora 10.00, la Cinemateca Eforie. 

Vor mai rula în competiţie filmul Antboy (în premieră naţională, premieră mondială la Toronto IFF), o alternativă pentru copii la filmele cu super-eroi care poate concura uşor cu studiourile Marvel, animaţia Hocus Pocus Alfie Atkins, o adaptare suedeză după seria de cărţi pentru copii omonimă a autoarei Gunilla Bergström, lungmetrajul Cinci prieteni / The Famous Five 3 (premieră mondială la Toronto IFF) şi Privighetoarea / The Nightingale (r. Philippe Muyl, în premieră naţională, Cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF din Cehia).

În 2014, competiţia va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Câştigătorii care au trimis cele mai creative recenzii la filmele preferate vor avea parte de o experienţă unică, de şansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaşte profesionişti din lumea filmului şi de a se bucura de numeroase surprize.

Programul complet al celei de-a şasea ediţii poate fi consultat pe kinodiseea.ro.

Intrarea la proiecţiile din timpul zilei este gratuită, iar doar pentru acestea se pot face rezervări online pe kinodiseea.ro. Biletele pentru proiecţiile de la ora 19.00 sunt 7 lei - copii / 10 lei - adulţi şi se pot cumpăra în avans pe www.eventbook.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus