noiembrie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
The Tunnel/ Der Tunnel, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time miercuri, 19 noiembrie 2014, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul are loc între 17-19 noiembrie 2014, la Elvira Popescu, şi cuprinde şase filme premiate despre Germania divizată şi dezbateri cu istorici, sociologi şi politologi.


Timp de 28 de ani, cât Zidul Berlinului a separat oraşul, zeci de tuneluri au fost săpate pe sub el, în speranţa evadării în Vest. Unul dintre cele mai faimoase este subiectul filmului The Tunnel, de Roland Suso Richter. Este inspirat de povestea adevărată a campionului la înot Hasso Herschel (în film - Harry Melchior, jucat de Heino Ferch), care a reuşit să fugă din Germania de Est deghizat şi cu un paşaport fals, după câţiva ani de închisoare. Ajuns în partea de Vest, încearcă să-şi aducă acolo sora (Alexandra Maria Lara), cu tot cu familia ei. În timp ce sapă tunelul sub o fabrică, alături de un prieten, STASI începe să le urmărească apropiaţii. 

"Până la finalul care te ţine cu sufletul la gură, Tunelul are tensiunea celor mai bune filme cu evadări din închisoare", apreciază The New York Times. Actriţa Alexandra Maria Lara a emigrat în Germania de Vest împreună cu părinţii, în anii 80. A devenit cunoscută cu rolurile din filme precum Der Untergang / Căderea (2004), Control (2007), Youth Without Youth (2007) sau Rush (2013).


 
Un documentar multi-premiat, Off Ways / Elektrokohle (Von wegen), de Uli M. Schüppel, poate fi văzut marţi, 18 noiembrie 2014, de la 21.30. Pe 21 decembrie 1989, membrii formaţiei cult a Germaniei de Vest, Einstürzende Neubauten, au trecut de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. Regizorul i-a însoţit în această călătorie stranie într-o lume atât de apropiată şi, totuşi, atât de diferită. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 2009.


Spectatorii vor putea (re)vedea şi unul dintre cele mai îndrăgite şi premiate filme despre căderea Zidului, Good bye Lenin!, în regia lui Wolfgang Becker, despre un tânăr (Daniel Brühl) care face tot posibilul ca mama sa, trezită dintr-o comă prelungită, să nu afle că iubita ei Germanie de Est a dispărut. Filmul va rula miercuri, 19 noiembrie 2014, de la 18.00.


Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie 2014, de la 18.00, cu o reconstituire unică, din arhive private, a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două:  Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall, şi va continua, de la 21:30, cu poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand. Marţi, 18 noiembrie 2014, de la 18.00, spectatorii vor putea viziona It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis (2001), care reia contextul împărţirii Europei în două şi detaliază viaţa cotidiană în jurul Zidului. 

Cinepolitica Extra Time este un eveniment "off season" al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus