noiembrie 2014
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2014

28 noiembrie, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia nr. 77, Bucureşti)
 Ida 
Polonia, 2013, 79 min.
Regia: Paweł Pawlikowski
Scenariul: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Distribuţia: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig ş.a.

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă, care îi va spune că este evreică. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut până atunci.

"Ida lui Pawel Pawlikowski este un film răvăşitor. Un film de o puritate desăvârşită, cu imagini care îţi rămân pe veci încrustate în amintire. Un film despre memorie, traumă, adevăr şi căutarea sinelui. (...) Psihologic, este o reflecţie asupra diferitelor faţete ale libertăţii umane, despre ceea ce înseamnă să fii femeie, creştin, evreu şi om într-un secol marcat de genocid şi ideologii distructive." (Vladimir Tismăneanu)

29 noiembrie, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco
 Chce się żyć / Să vrei să trăieşti
Polonia, 2013, 107 min.
Regia şi scenariul: Maciej Pieprzyca
Distribuţia: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik ş.a.

Istoria lui Mateusz, un tânăr cu paralizie cerebrală, considerat de medici şi societate ca fiind o "legumă". După mulţi ani, se dovedeşte că el este un om complet normal şi inteligent. Pofta sa de viaţă şi împăcarea cu sine l-au ajutat să-şi învingă limitele. Filmul este inspirat din fapte reale.

"Maciej Pieprzyca a reuşit un lucru extraordinar. A făcut un film de ficţiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimistă. Să vrei să trăieşti este povestea unei lupte pentru demnitate şi înţelegere - a unei lupte grele, de lungă durată şi marcată de căderi, dar în acelaşi timp plină de umor şi optimism."  (Grzegorz Fortuna)

30 noiembrie 2014, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco
 Bejbi blues / Baby blues
Polonia, 2012, 101 min.
Regia şi scenariul: Katarzyna Rosłaniec
Distribuţia: Magdalena Berus, Nikodem Rozbicki, Klaudia Bułka, Michał Trzeciakowski ş.a.

Natalia este o mamă de doar 17 ani. A născut un copil pentru că asta şi-a dorit, nu a fost o întâmplare. Să ai un copil este cool, poţi să-l îmbraci în haine de designer. Dar cel mai important este că ai pe cineva care-ţi aparţine doar ţie şi care te va iubi toată viaţa.

"Baby Blues de Kasia Rosłaniec nu este un film despre adolescenţi polonezi tipici. Inspirat de blogul americancei Tavi Gevinson, cu rădăcini în cultura hipsterilor din cluburile berlineze şi marcat profund de stilistica pop, aflată sub semnul Lady Gaga şi Alison Goldfrapp, este un film despre pierderea controlului asupra propriei vieţi într-un stil rock'n'roll." (Anna Bielak)

5 decembrie 2014, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco
 Papusza / Păpuşa
Polonia, 2013, 126 min.
Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Distribuţia: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys ş.a.
 
Filmul urmăreşte viaţa Păpuşei - prima poetă de etnie rromă - de la naştere până la bătrâneţe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viaţa ei într-o tabără de rromi înaintea, în timpul şi după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forţat în Polonia comunistă şi viaţa în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie şi i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpuşa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.
 
"Filmul, asemenea versurilor Păpuşei, povesteşte despre libertatea vieţii în apropierea naturii, libertate nedelimitată nici de materialism, nici de politică. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbătoare în care rromilor le era dat să trăiască."  (Ewelina Świeca)

6 decembrie 2014, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco
 W imię.../ În Numele...
Polonia, 2013, 98 min.
Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Distribuţia: Andrzej Chyra, Mateusz Kościukiewicz, Maja Ostaszewska, Łukasz Simlat ş.a.
 
Părintele Adam preia o mică parohie din mijlocul pustietăţii, unde organizează un centru pentru băieţi cu trecut tulbure. Entuziasmul său este apreciat, iar localnicii îl acceptă ca pe unul de-ai lor. Toţi vor să se afle în preajma sa, hrănindu-se cu vitalitatea şi puterea lui, dar nimeni nu ştie că ascunde un secret. După ce întâlneşte un tânăr excentric şi tăcut, un paria al micii comunităţi, părintele Adam este forţat să se confrunte cu o pasiune de mult uitată. Pe măsură ce bănuielile sătenilor sunt confirmate, părintele se transformă în inamic.
 
"Szumowska evită scandalul. Nu bate la ochii cu scene dramatice, ci îşi potoleşte naraţiunea punând întrebări universale, existenţiale despre natura vocaţiei şi preţul singurătăţii, despre puterea credinţei şi cinismul sentimentelor, despre emoţiile ascunse." (Janusz Wróblewski)

7 decembrie 2014, ora 20.00 - Cinema Elvire Popesco
 Bilet na księżyc / Un bilet spre lună
Polonia, 2013, 118 min.
Regia şi scenariul: Jacek Bromski
Distribuţia: Filip Pławiak, Mateusz Kościukiewicz, Bożena Adamek, Krzysztof Stroiński ş.a.
 
Iulie 1969. Adam este chemat în armată, fiind repartizat la Marină. Împreună cu fratele lui mai mare, Antoni, pleacă înspre Świnoujście. Planul lui Antoni, în zilele rămase până la înrolare, este acela de a-l pregăti pe Adam pentru viaţa de militar şi, implicit, de a-l introduce în "tainele" vieţii.
 
"Filmul uimeşte de la bun început prin personajele sale, dar devine cu adevărat interesant atunci când pe ecran apare Mateusz Kościukiewicz. Personajul lui spune cele mai multe replici amuzante şi propulsează acţiunea, fiind persoana care, spre deosebire de fratele lui mai mic şi neexperimentat, ştie să se descurce în orice situaţie." (Dorota Kostrzewa)


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus