octombrie 2014
Festivalul Filmului Francez, 2014
Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România şi Ambasada Franţei, în perioada 31 octombrie-9 noiembrie 2014, lansează şi la ediţia din 2014 secţiunea "Competiţie", al cărei scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. În acest an, 8 regizori intră în cursa în care publicul decide cine va câştiga sprijinul financiar oferit de TV5Monde pentru susţinerea difuzării în cinematografele din România.
 
Filmele selectate, pe care publicul le poate vota sunt:
 
 Des étoiles / Stele, de Diana Gaye, cu Ralph Amoussou, Marième Demba Ly, Souleymane Seye Ndiaye

Filmul prezintă destinele a trei persoane, Sophie, Abdoulaye şi Thierno care se intersectează şi se împletesc. De la primele deziluzii la întâlnirile decisive, călătoria lor îi va conduce spre libertate. Filmul a fost distins la Festival Premiers Plans de la Angers 2014 cu Premiul Publicului.
http://www.hautetcourt.com/film/fiche/208/des-etoiles
 
 Les Lendemains / Zilele de mâine, de Bénédicte Pagnot, care va fi prezentă la Bucureşti şi Timişoara.

Filmul îi are ca protagonişti pe Pauline Parigot, Pauline Acquart, Marc Brunet şi spune povestea lui Audrey, care, cu diploma de bacalaureat în buzunar, decide să-şi continue studiile la facultatea din Rennes. Îşi părăseşte coconul familial, prietena din copilărie, iubitul. Influenţată de noua sa colocatară, descoperă militantismul politic. După un şir de dezamăgiri şi dificultăţi, întâlneşte un grup de squatters tineri ai GRAL, care îi propun să trăiască altfel şi îi oferă o nouă viziune asupra lumii. Vor experimenta împreună lucruri din ce în ce mai radicale.
Distincţii: Festivalul Premiers Plans de la Angers 2013, Premiul Publicului.
http://www.mille-et-une-films.fr/les-lendemains
 
 Vandal, un film de Hélier Cisterne, cu Zinedine Benchenine, Chloé Lecerf, Emile Berling

Chérif, 15 ani, este un adolescent rebel şi solitar. Depăşită de situaţie, mama lui decide să-l trimită la unchii săi, la Strasbourg, unde trebuie să reia cursurile de calificare pentru zidari. Este ultima lui şansă. Noua sa viaţă începe să-l sufoce foarte repede pe Chérif. În acelaşi timp, în fiecare noapte, grafferii măzgălesc pereţii oraşului. El va descoperi prin aceştia o nouă lume.
Distincţii: Premiul Louis Delluc, 2013, Cel mai bun film de debut.
http://distrib.pyramidefilms.com/content/vandal
 
 Grand Central, de Rebecca Zlotowski, cu Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet
De la un loc de muncă la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară. Acolo, aproape de reactoare, unde radiaţiile sunt cele mai puternice, se îndrăgosteşte de Karole, soţia lui Toni. Dragostea interzisă şi radiaţiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o ameninţare.
Distincţii: Festivalul de Film de la Cabourg - Journées romantiques 2013, Marele Premiu; Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriţă şi Premiul special al juriului.
http://www.advitamdistribution.com/grand-central
 
 Vincent n'a pas d'écailles / Vincent nu are solzi, de Thomas Salvador, cu Thomas Salvador, Vimala Pons, Youssef Hajdi

Este povestea lui Vincent ale cărui reflexe, forţă şi agilitate se intensifică în preajma apei. Nu a dezvăluit acest lucru nimănui. Mutându-se într-un sat, o întâlneşte pe Lucie, se îndrăgosteşte şi i se destăinuie.
Distincţii: selecţionat în competiţia Festivalului de la San Sebastian 2014.
http://www.accreds.fr/2014/10/15/vincent-na-pas-decailles-un-presque-film-desuper-heros-burlesque-et-attachant.html
 
 Mercuriales, de Virgil Vernier, prezent la proiecţia din Bucureşti, cu Philippine Stindel, Ana Neborac, Jad Solesme, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014.
http://www.lacid.org/les-films-42/mercuriales
 
 Brooklyn, de Pascal Tessaud, cu KT Gorique, Rafal Uchiwa, Jalil Naciri
Coralie fuge din Elveţia, ţara ei natală, şi debarcă la Paris pentru a-şi încerca norocul în lumea rapului. În aşteptarea acestui moment, îşi găseşte o slujbă ca bucătăreasă într-o asociaţie de muzică la Saint-Denis. Acolo o întâlneşte pe Issa, starul în ascensiune al oraşului.
Distincţii: film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014.
http://www.lacid.org/les-films-42/brooklyn
 
 Tonnerre, un film de Guillaume Brac, cu: Vincent Macaigne, Solène Rigot, Bernard Ménez
Un rocker prea sentimental, o tânără indecisă, un tată bătrân şi capricios. În orăşelul Tonnerre, bucuriile dragostei se sting repede. O dispariţie subită şi neexplicată şi iată că pasiunea cedează locul obsesiei.
Distincţii: Festivalul Internaţional de Film Independent de la Bordeaux 2013, Lune d'or.
http://www.avoir-alire.com/tonnerre-la-critique-du-film
 
Publicul votant va fi, de asemenea premiat, în cadrul unei tombole, cu premii oferite de partenerii evenimentului, Orange, care oferă 2 telefoane 4G şi 3 aparate de cafea Dolce Gusto oferite de Nestlé. Buletinele de vot se pot depune în urna aflată la ieşirea din cinematograf, dar se poate vota şi pe pagina de web: www.jevote.ro
Partenerii evenimentului sunt: BRD-Groupe Société Générale, Orange, Dacia Renault, GDF
Suez, Groupama, Tarom, Nestlé.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus