ianuarie 2015
Articole diverse
Ambasada Republicii Orientale a Uruguayului, în colaborare cu Instituto Cervantes din Bucureşti, organizează în perioada 26-30 ianuarie 2015 o serie de proiecţii de film din Uruguay, cinci lungmetraje de ficţiune produse ultimii 10 ani în cinematografia uruguayană.

Instituto Cervantes de Bucarest - Sala Auditorium
Bd. Regina Elisabeta, 38
Preţ bilet: 7 lei
Rezervări: [email protected]; tel. 021 2102737.

Program

Luni, 26 ianuarie 2015, ora 19.00
La cáscara
(Uruguay, 2007, 105 min.) (comedie neagră)
Regizor: Carlos Amglio
Sinopsis: Un creator de publicitate moare brusc în timp ce lucrează la campania de lansare pe piaţă a unui antigripal. Pedro, un coleg de-al său, începe o cercetare complicată în speranţa că va reuşi să recupereze ideea colegului decedat.

Marţi, 27 ianuarie 2015, ora 19.00
La Redota - Una historia de Artigas
(Uruguay - Spania, 2011, 114 min.) (dramă, acţiune, istoric)
Regizor: César Charlone
Sinopsis: În 1884, faimosului pictor uruguayan Juan Manuel Blanes i se cere să facă portretul eroului José Artigas, despre al cărui chip se ştiu foarte puţine dintr-un desen care i se făcuse când era deja în vârstă, aşa că pictorului Blanes nu-i rămâne decât să şi-l imagineze, plecând de la povestea vieţii eroului. Între materialele pe care le găseşte sunt şi notiţele unui anume Guzmán Larra, un fost spion spaniol căruia i se ordonase să îl asasineze pe Artigas, considerat de argentinieni ca fiind şeful rebel al celor care nu mai voiau să recunoască hegemonia Buenos Aires-ului şi porniseră în exod, conduşi de Artigas, către o zonă aflată la gurile râului Jujuy, în nordul a ceea ce astăzi cunoaştem drept Uruguay.

Miercuri, 28 ianuarie 2015, ora 19.00
Mal día para pescar / Bad Day to Go Fishing
(Uruguay - Spania, 2009, 100 min.) (comedie dramatică)
Regizor: Álvaro Brechner
Sinopsis: Doi vântură-lume: Orsini, un afacerist şmecher, cinic şi ingenios, care îşi spunea Principele şi cel pe care îl reprezenta, Jacob Van Oppen, un fost campion mondial la lupte libere, o gorilă îmbătrânită, alcoolică şi de nestăpânit, călătoresc prin America Latină. Încercând să păstreze vie povestea care i-a unit, pornesc împreună într-un turneu prin diferite localităţi. Bizara lor călătorie în căutarea unui trecut glorios se încheie însă în momentul în care evenimentele iau o întorsătură neaşteptată şi de necontrolat.
Filmul a fost distins cu numeroase premii la festivalurile de la Gijon (Spania), Latin Film Festival Chicago, nominalizat la marele premiu la Semaine de la Critique (Cannes, 2009), etc..

Joi, 29 ianuarie 2015, ora 19.00
El ingeniero
(Uruguay, 2012, 97 min.) (dramă, sport, fotbal)
Regizor: Diego Arsuaga
Sinopsis: Cu cincisprezece ani în urmă, când selecţionata de fotbal a Uruguay intră pe teren în finala Cupei Americii, directorul tehnic al echipei, Inginerul Erramuspe, nu s-a mişcat din vestiar. La două zile după meci oficialii au primit o scrisoare de demisie din motive personale. Vreme de cincisprezece ani presa a încercat să obţină un interviu cu Inginerul, dar fără succes. Când se părea că va lua cu el în mormânt toate secretele, un tânăr jurnalist care era copil pe vreme când Inginerul conducea echipa către Cupa Americii, reuşeşte în sfârşit să-l intervieveze.

Vineri, 30 ianuarie 2015, ora 19.00
Gigante
(Uruguay, 2009, 90 min.) (comedie, dramă)
Regizor: Adrían Biniez
Sinopsis: Jara, un bărbat timid şi singuratic în vârstă de 35 de ani, lucrează ca agent de securitate într-un supermarket din Montevideo. Treaba lui este să-şi ţină ochii pe camerele de supraveghere, dar pentru că programul lui este într-o parte a zilei în care clienţii sunt foarte puţini, se poate concentra mai mult pe propriile preocupări: ascultatul muzicii şi dezlegarea de jocuri de cuvinte încrucişate. Viaţa lui continuă aşa până într-o zi când o zăreşte pe Julia, o tânără de 25 de ani care menţine curăţenia în magazin.
Filmul a primit "Ursul de Argint" la Festivalul de Film de la Berlin pentru Cel mai bun Debut, Premiul "Horizontes" la San Sebastian şi nominalizat la Premiile Goya (2009)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus