România Liberă / iulie 2005
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Marea Neagră se va deschide cu filmul lui Radu Mihăileanu Va, vis et deviens, iar cineastul care trăieşte la Paris va reveni în România pentru prima oara în şapte ani ca să-şi prezinte filmul şi să-şi întîlnească fanii. Va, vis et deviens, poveste a unui băiat creştin etiopian care se refugiază în Israel pentru a scăpa de foamete, a fost prezentat în secţiunea Panorama a ultimei ediţii a Festivalului de la Berlin, unde a primit Premiul Juriului Ecumenic, precum şi pe cel al publicului.

Pe lîngă Radu Mihăileanu, şi-au confirmat participarea la festival Nick Powell, vicepreşedintele Academiei Europene de Film, actorul Charles Dance (Gosford Park, Good Morning, Babylonia), directorul de imagine Marcel Zyskind, regizorii Arsen A. Ostojic şi Ivo Trajkov.

S-au stabilit şi juriile. Din juriul competiţiei de lungmetraj ficţiune fac parte: Nick Powell, Mariana Mihuţ, Anamaria Marinca, Geo Saizescu, Milos Paramentic (directorul Festivalului de la Belgrad). Juriul secţiunii de scurtmetraje şi documentare e compus din Mara Nicolescu, Nicodim Ungureanu şi criticul Dragan Kovicevic.

Festivalul se va desfăşura în perioada 10-14 august la Constanţa şi Mamaia, fiind consacrat filmelor din zona Mării Negre şi celor din centrul şi estul Europei. El este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Artis, CNC, cu sprijinul Academiei Europene de Film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus