iconcert.ro / decembrie 2014
Articole diverse
Întrebat despre Crăciunul din copilărie, Ştefan Bănică povestea în 2012 la radio că era un copil care nu prea a mers la colindat. În schimb, avea curiozitatea şi dorinţa de a primi cadouri a oricărui pici care-l aşteaptă pe Moş Crăciun. "Când eram puşti, aveam vreo şase, şapte ani, apăruseră adidaşii cu trei dungi, iar eu aveam doar cu două dungi. Şi am visat că aveam adidaşi cu trei dungi. Visul a fost atât de puternic încât, atunci când m-am trezit, i-am căutat o oră prin casă. Evident că nu erau. După care mi-a cusut mătuşă-mea încă o dungă", spunea Bănică.

Nici maturul de azi nu merge la colindat, în schimb dă an de an unul dintre cele mai frumoase concerte în preajma sărbătorilor de iarnă. Nici 2014 nu a făcut vreo excepţie. Pe 12, 13 şi 14 decembrie 2014, artistul a urcat pe scena Sălii Palatului din Bucureşti pentru a susţine binecunoscutele concerte de Crăciun. Alături i-au fost peste 12.000 de fani, cărora le-a pregătit, cum o face de 13 ani încoace, un show de excepţie.

Atunci când one-man show poartă un nume

Vineri seară (12 decembrie 2014), Ştefan Bănică a demonstrat că măsura unui maestru stă în autodepăşire. Cu 53 de concerte de Crăciun sold-out, 15 discuri de autor lansate, vândute în peste 500.000 de exemplare, 25 de ani de carieră sub lumina reflectoarelor, artistul a reuşit să-şi surprindă încă o dată publicul. Reţeta? Invitaţi de excepţie, momente a capella, îmbinări de stiluri muzicale inedite, piese cântate în premieră, reprezentaţii la pian, destăinuiri, joc de culoare şi lumini şi multe confetti care au întregit un tablou de sărbătoare.

Ştefan Bănică a început spectacolul în forţă cu o piesă de sezon reorchestrată, Merry Christmas. Baletul său a transformat scena, încă de la primele acorduri, într-un ring de dans.

Prima invitată a artistului a fost Monica Anghel, una dintre prietenele sale dragi, alături de care a interpretat piesele Mi-e dor de ochii tăi, Spune-mi, dar şi o melodie gospel - Walk in Jerusalem. Vă aduceţi aminte cum dansa Whoopi Goldberg cot la cot cu mai multe măicuţe în Sister Act? Pentru ultima melodie, un cover după Mahalia Jackson, baletul a creat un număr asemănător, din care nu au lipsit dinamismul şi sincronizarea perfectă.

Nostalgic, Bănică le-a arătat celor prezenţi în sală o fotografie cu Monica, din primul lui spectacol dat de Crăciun, la care a asistat prima dată şi tatăl său. Avea să fie singurul concert în care Seniorul l-a văzut pe Junior cântând în faţa a mii de oameni.

Cum poate Crăciunul să vină cu 14 zile mai devreme

Doar un Crăciun cu tine, Alerg printre stele şi Doar o dată-i Crăciunul au fost melodiile care au ajutat pe cei din sală să intre în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă. Pentru Cum am ajuns să te iubesc, o piesă pe care nu a mai dedicat-o anul acesta unei femei anume, artistul i-a chemat în faţă pe cei din backing vocals. Lor li s-a alăturat Isidor Cobzariu, un student de la Conservator care a dat reprezentaţiei o notă aparte printr-un beatbox complex. "Muzica bună uneşte generaţiile!", a punctat Bănică, înconjurat de colegii săi mai tineri.

Un moment inedit al serii a fost interpretarea unei piese noi, Mama, dedicată celei care l-a sprijinit mereu, dându-i puterea să creadă mereu în "noi începuturi". Vizibil emoţionat şi cu lacrimi în ochi, Bănică a dezvăluit celor prezenţi că e prima melodie scrisă cu gândul la cea care i-a dat viaţă.

Un duel cu iz de rock 'n' roll şi folclor

Nicolae Botgros şi "Lăutarii din Chişinău" au fost următorii invitaţi ai serii. Ce-a ieşit din îmbinarea inedită dintre două genuri muzicale distincte? O reorchestrare a pieselor Super Love şi Veta de zile mari, cu un public care nu a mai avut astâmpăr pe scaune, odată ce hora rock'n' roll-populară a fost începută de dansatorii de pe scenă.

Dirijorul celei mai cunoscute orchestre de muzică populară din Republica Moldova a afirmat că momentul e unul grandios, "un spectacol pe care-l înscriem în istoria noastră, a lăutarilor din Chişinău, dar şi a muzicii în general". Dansul a continuat la Sala Palatului cu S-o facem lată, imediat după ce artistul a reuşit să ridice sala în picioare cu Toată lumea dansează.

Elogiu adus Beatleşilor

Pentru că "muzica nu a mai fost la fel din momentul în care a descoperit muzica celor de la Beatles", Bănică a interpretat din repertoriul formaţiei britanice melodia I Saw Her Standing There. Înainte de încheierea spectacolului, Ştefan Bănică a invitat pe scenă un Corul de copii "Radio", alături de care a interpretat o piesă de Crăciun. "Sărbătoarea Naşterii Domnului înseamnă bucurie şi pace în suflet, iar în perioada asta ar trebui ca noi, oamenii, să ne amintim de lucrurile care ne unesc, nu de cele care ne dezbină", i-a îndemnat artistul pe cei 4.000 de oameni veniţi să îl vadă.

În loc de momentele tipice de bis, Bănică a revenit în scenă pentru a interpreta Ani de liceu, Epilog şi Can't Help Falling In Love, artistul s-a retras de pe scenă, în aplauzele spectatorilor. "Să faceţi mereu ce vreţi în viaţă, să trăiţi cum vreţi, dar mai ales cu cine vreţi!" i-a sfătuit pe cei care i-au fost alături timp de mai bine de două ore. Spectacolul s-a încheiat cu o "furtună" de confetti, cu un public entuziasmat şi o atmosferă de sărbătoare.

Pe lângă muzica de calitate, Maestrul Bănică şi-a cucerit auditoriul prin deschiderea pentru dialog, emoţie şi reamintirea semnificaţiei pe care o are Crăciunul pentru fiecare: "Pentru copii, sărbătoarea asta coincide cu venirea Moşului, pentru îndrăgostiţi înseamnă sărutul sub vâsc, amintirea unui moment unic, pentru îndrăgostiţii certaţi e un foarte bun prilej de împăcare, pentru cei mai învârstă înseamnă bucuria de a-şi vedea familia reunită acasă, lângă brad şi ăsta-i cel mai frumos lucru".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus