ianuarie 2015
Articole diverse
Cele nouă titluri au fost propuse la Oscar de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia şi Canada. Spectatorii au ocazia să vadă două dintre peliculele aflate pe lista scurtă a Academiei Americane de Film: Leviafan / Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev) şi Ida (r. Pawel Pawlikowski).

Din Canada vine, în avanpremieră, mult-aşteptatul Mommy, noul film al lui Xavier Dolan, distins cu Premiul Juriului la Cannes 2014 şi nominalizat la categoria Cel mai bun film străin la Independent Spirit Awards şi Satellite Awards.


La premiera de pe Croisette, Mommy a avut parte de minute întregi de aplauze şi ovaţii. "Filmul e deseori sclipitor şi foarte amuzant în moduri care trec dincolo de limitele uzuale despre ce înseamnă incorect şi nepotrivit", scrie The Guardian, considerându-l cel mai bun film al lui Dolan. O mamă singură e pusă în faţa provocării de a-şi creşte fiul adolescent cu ADHD, adesea agresiv şi problematic. Alinarea vine de la misterioasa lor vecină, a cărei prezenţă pare benefică pentru el. Însă relaţia lor ia o turnură cu totul neaşteptată. Filmul va rula în premieră pe 9 ianuarie 2015, de la 19.30, la Cinema Studio, şi va fi distribuit de Independenţa Film.

O altă premieră în România este Il capitale umano / Human Capital (r. Paolo Virzi), alegerea Italiei la premiile Oscar. Adaptarea romanului omonim al lui Stephen Amidon a câştigat şapte trofee la premiile David di Donatello, inclusiv pentru Cel mai bun film. Thriller-ul angoasant plasat în nordul bogat al Italiei, la Milano, pune în oglindă două lumi, clasa de mijloc şi înalta societate, având ca punct de pornire un accident mortal. "O incursiune captivantă, acidă, în lumea parveniţilor aspiraţionali şi a celor extrem de bogaţi pe care îi imită", potrivit Variety. Filmul este distribuit de Voodoo Films.


În avanpremieră va fi proiectat şi Leviafan / Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev), propus de Rusia la Oscar, aflat pe lista scurtă la această categorie şi nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Leviathan, premiat pentru scenariu la Cannes, nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani în Rusia, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spaţiul public. Un mecanic îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul corupt care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Filmul va fi distribuit în cinematografe de Voodoo Films, în februarie 2015. La proiecţiile de la Cinema Studio vor fi valabile flyer-ele cu discount de 20% din preţul biletului.


O nominalizare la Globul de Aur a obţinut şi Ida, drama alb-negru, puternic stilizată, regizată de Pawel Pawlikowski. Propunerea Poloniei la Oscar se află pe lista scurtă la Oscar şi este marele câştigător la Premiile Academiei Europene de Film. Unul dintre cele mai bune filme ale anului este Kis uykusu / Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan), înscris de Turcia şi premiat cu Palme d'Or la Cannes 2014. Din partea Belgiei, a concurat la premiile Academiei Americane de Film noua producţie marca Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Deux jours, une nuit, cu Marion Cotillard pe afiş. Ungaria a propus Fehér isten / Oraşul câinilor / White God, thriller-ul lui Kornél Mundruczó despre o "apocalipsă" a câinilor fără stăpân în Budapesta.


Spectatorii pot (re)vedea în ianuarie şi propunerea României la Oscar, Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, precum şi pe cea a Republicii Moldova - La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski).

Program 9 - 15 ianuarie 2015, Cinema Studio
 
Vineri, 9 ianuarie 2015
ora 17.30 Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu (86 min.)
ora 19.30 Mommy, regia Xavier Dolan (139 min.) - avanpremieră

Sâmbătă, 10 ianuarie 2015
ora 15.00 La limita de jos a cerului, regia Igor Cobileanski (80 min.)
ora 17.00 Leviafan / Leviathan, regia Andrei Zviaghinţev (86 min.)
ora 20.00 Il capitale umano / Human Capital, regia Paolo Virzì (premieră) (111 min.) - avanpremieră

Duminică, 11 ianuarie 2015
ora 14.00 Fehér isten / Oraşul câinilor / White God, regia Kornél Mundruczó (119 min.)
ora 17.00 Il capitale umano / Human Capital, regia Paolo Virzì (111 min.)
ora 19.30 Leviafan / Leviathan, regia Andrei Zviaghinţev (140 min.) (este valabil flyer-ul cu 20% reducere)

Luni, 12 ianuarie 2015
ora 17.00 Deux jours, une nuit, regia Jean-Pierre & Luc Dardenne (95 min.)
ora 19.30 Leviafan / Leviathan, regia Andrei Zviaghinţev (140 min.)

Marţi, 13 ianuarie 2015
ora 17.00 Il capitale umano / Human Capital, regia Paolo Virzì (111 min.)
ora 19.30 Kis uykusu / Winter Sleep, regia Nuri Bilge Ceylan (196 min.)

Miercuri, 14 ianuarie 2015
ora 17.30 Ida, regia Pawel Pawlikowski (82 min.)
ora 20.00 Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu (86 min.)

Joi, 15 ianuarie 2015
ora 16.00 Leviafan / Leviathan, regia Andrei Zviaghinţev (140 min.)
ora 20.00 Fehér isten / Oraşul câinilor / White God, regia Kornél Mundruczó (119 min.)

Biletele pot fi achiziţionate de la casieria cinematografului Studio, la preţul obişnuit.

***

Evenimentul iniţiat de Voodoo Films este realizat cu sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Parada Film, Asociaţia Macondo, Clorofilm, Saga Film şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Filmele Leviafan / Leviathan şi Il capitale umano / Human Capital sunt distribuite în România de Voodoo Films. Mommy şi Deux jours, une nuit sunt lansate în săli de Independenţa Film, Kis uykusu / Winter Sleep - de Asociaţia Macondo, Fehér isten / Oraşul câinilor / White God, de Parada Film, iar Ida, de Clorofilm. Câinele japonez a fost distribuit de Transilvania Film, iar La limita de jos a cerului, de Saga Film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus