România Liberă / iulie 2005
  România, cu patru filme la Festivalul de la Sarajevo

Patru filme româneşti vor participa în curînd la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului de film de la Sarajevo, care se va desfăşura între 19 şi 27 august. Este vorba de lungmetrajele Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu, invitat în secţiunea paralelă, necompetitivă Regional Off, şi Ryna, debutul Ruxandrei Zenide, care a fost selecţionat în competiţie, unde concurează alături de alte 10 filme pentru premiul destinat celui mai bun film, premiu în valoare de 25.000 de euro.

Scurtmetrajul lui Cristian Mungiu Turkey Girl/Curcanii nu zboară, inclus în proiectul internaţional Lost and Found, face parte tot din secţiunea Regional Off. Reciproc, al doilea scurtmetraj românesc, Familia de Sorin Damian, a fost selecţionat în competiţia destinată scurtmetrajelor.

Festivalul de la Sarajevo este centrat pe cinematografiile din Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Macedonia, România, Serbia şi Muntenegru, Slovenia. România e o prezenţă aclamată la Sarajevo. În anii precedenţi au mai fost invitate, după consacrările de la Locarno, Berlin şi Cannes, şi filmele Mariade Călin Netzer, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu şi Trafic de Cătălin Mitulescu, prezenţa lor fiind văzută de organizatori ca o recomandare pentru calitatea festivalului.

*****

  Moartea domnului Lăzărescu - Marele Premiu în Croaţia

Filmul regizorului Cristi Puiu, selecţionat la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de la Motovun (Croaţia), a cucerit Marele Premiu, într-o selectă companie din care n-au lipsit filme semnate de Lars von Trier, Carlos Reugadas, Pavel Pavlikovski sau Wim Wenders. Juriul FIPRESCI, din care a făcut parte şi colegul nostru Dinu Ioan Nicula, a premiat filmul danez Zi şi noapte, semnat de regizorul Simon Staho.

Filmul regizorului Cristi Puiu Moartea domnului Lăzărescu a mai fost selectat printre cele zece opere cinematografice aflate în competiţie, începînd din 18 august, la Festivalul internaţional de la Copenhaga. Competiţia este dotată cu premiul "Lebăda de aur", iar juriul este prezidat de regizorul britanic Nicolas Roeg. Printre "adversarii" lui Cristi Puiu se numără şi cineastul Radu Mihăileanu, cu filmul Va, vis, deviens (Călin Stănculescu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus