Eddie's site / ianuarie 2015
Whiplash
Atunci când cineva e atât de pasionat de ceea ce face, e foarte probabil ca viaţa lui să se transforme într-o imensă nebunie. Dusă la extrem. Ai văzut vreodată un maniac al motoarelor pe două roţi? Nu se va opri niciodată din "drumul" lui, indiferent de câte accidente colecţionează şi câte oase rupte numără. Ai văzut un sportiv a cărui dorinţă uriaşă e să ajungă campion olimpic, cel mai bun din lume, best of the best? El nu se va opri din antrenamente până nu îşi va vedea visul cu ochii şi medalia la gât. Ai văzut un puşti care vrea să fie recunoscut drept cel mai tare instrumentist al tuturor timpurilor şi, pentru asta, e gata să-şi sacrifice iubirile şi prieteniile? Dacă pe ultimul nu l-ai văzut încă, o să-l vezi în Whiplash.

There are no two words in the English language more harmful than good job. - Terence Fletcher

Un tânăr părăsit de mamă, rămas în grija tatălui care nu a reuşit niciodată să depăşească o confortabilă stare de mediocritate, are o pasiune imensă: tobele. Andrew Nieman (Miles Teller - The Spectacular Now, Divergent, etc) se visează toboşarul numărul 1 al Universului, într-o orchestră de jazz, iar pentru asta se înscrie la cea mai bună şcoală de muzică din America, sperând să fie băgat în seamă de către cel mai tare (şi cel mai dur) profesor de jazz din lume: mister Terence Fletcher (J.K. Simmons - l-ai văzut în Juno, printre altele). Cum talentul nu aşteaptă prea mult pentru a inunda omenirea, acest lucru se întâmplă iar profesorul îşi cheamă viitorul elev să facă parte, ca ucenic, din orchestra academiei, pe care cu mândrie o conduce şi, cu braţ de fier şi voce de demon, o terorizează. Cu cinism şi, totodată, cu un perfecţionism dus dincolo de limite, Fletcher îşi instruieşte elevii care-l urmează supuşi, convinşi că merg pe drumul cel bun. Dar nu toţi reuşesc să facă faţă metodelor draconice ale profesorului, incapacitatea acestora la presiunea psihică deschizând cutia Pandorei în privinţa relaţiei profesor-elev. Iar când în orchestră îşi face apariţia o stâncă precum Andrew, dispus să-şi verse sângele din degete pe tobe pentru a ajunge celebru, lucrurile o iau razna, cutremurul e inevitabil iar războiul dintre două caractere (prea) puternice se face cu artileria grea a talentului şi cu cavaleria uşoară a inteligenţei.

Adaugă peste toate astea pudra dulce a unor momente jazzistice de calitate şi vei avea un candidat la Oscar 2015, probabil necâştigător al competiţiei pentru cel mai bun film, dar extrem de competitiv, adânc şi, în final, susţinător al ideii că dacă te baţi până la moarte pentru ceea ce crezi că poţi face cu talentul tău, e posibil - chiar e posibil - să reuşeşti să supravieţuieşti şi să primeşti aplauzele meritate.

Whiplash, SUA 2014. 107 min.
Scenariul şi regia: Damien Chazelle.
Cu: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist.


Regia: Damien Chazelle Cu: J.K. Simmons, Miles Teller, Melissa Benoist

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus