ianuarie 2015
Kis uykusu / Winter Sleep
Winter Sleep / Somn de iarnă, câştigătorul premiului Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2014, va rula în cinematografele din România începând cu 16 ianuarie 2015.

Filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, cunoscut şi pentru pelicula Once Upon a Time in Anatolia, este o dramă cehoviană desăvârşită. Winter Sleep spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podişul Anatoliei, care e într-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul său, dar si cu sine.

Aydin trăieşte în micul hotel  împreună cu tânăra sa soţie, Nihal, şi sora, Necla. De cum vine iarna în sat, hotelul se transformă în adăpost, dar devine în acelaşi timp o cuşcă ce hrăneşte animozităţile dintre cei trei. Puţin câte puţin, regizorul dezvăluie caracterul lui Aydin de om auto-suficient, multumit cu ce poate realiza cu efort minim. Într-o serie de scene excelente, vedem interacţiunea lui Aydin cu soţia sa, sora recent despărţită de soţul său şi o familie de localnici mult mai săraci, care închiriază una din proprietăţile lui.

Winter Sleep, declarat o capodoperă, un film sublim, delicat şi emoţionant, despre iubire, familie şi societate este considerat de către Chicago Tribune "cea mai bună adaptare a lui Cehov pentru marele ecran".

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan împreună cu soţia sa, actriţa şi fotografa Ebru Ceylan, preia elemente şi teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relaţie, "timpul petrecut scriind a fost scurt, dar cel petrecut în dezbateri a fost mult mai lung", spune Ceylan.

"Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan îşi interpretează rolurile cu atâta precizie şi emoţie, încât şi Bergman ar fi aplaudat", apreciază Screen InternationalWinter Sleep va rula, începând cu 16 ianuarie 2015, în Bucureşti la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplex, în Piteşti la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureş la Cinema Arta, în Constanţa şi Braşov la Cityplex.

Regia: Nuri Bilge Ceylan Cu: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Tamer Levent, Nejat Isler

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus