ianuarie 2015
Festivalul de film Berlin, 2015
De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industria filmului. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, va fi proiectat în secţiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent şi producţiilor americane de anvergură.

Şase proiecţii pentru public şi presa internaţională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la la Berlin. O primă proiecţie deschisă publicului este programată vineri, 6 februarie 2015, iar pe 11 februarie 2015, la ora locală 19.30, regizorul şi o parte din echipă vor lua parte la proiecţia de gală de la Kino International. Pe covorul roşu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea. La seara de gală vor lua parte şi co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, precum şi alţi membri ai echipei. Echipa se va întâlni, totodată, cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă transmise online. 

Este cea de-a doua selecţie a regizorului la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Printre producţiile prezentate în Panorama în ultimii ani se află titluri multi-premiate ca The Act of Killing (Cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film) sau The Broken Circle Breakdown, ambele nominalizate la Oscar.

De ce eu? a fost deja achiziţionat de agentul de vânzări internaţional Heretic Outreach şi va fi prezentat distribuitorilor din diverse teritorii în cadrul European Film Market.

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din 2015, De ce eu? va fi lansat pe în cinematografe pe 27 februarie 2015. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.


În rolul principal apare Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Oprea poate fi văzut şi în lungmetrajul Autoportretul unei fete cuminţi, regizat de Ana Lungu şi selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, dar şi în următorul film al lui Marian Crişan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei Moara cu noroc

Distribuţia e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.


Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, ICR Berlin şi Uniunea Cineaştilor din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus