martie 2015
Concert The Gurdjieff Folk Instruments Ensamble, 2015
Asociaţia OCTAVA prezintă The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble în concert la Sala Radio din Bucureşti, pe data de 26 martie 2015.

Fondat în 2008 de pianistul şi compozitorul armean Levon Eskenian, poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului şi compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

G.I. Gurdjieff s-a născut în oraşul armean Kars, situat la graniţa Armeniei cu Turcia. După anii de explorare cu grupul său "Căutătorii adevărului" a adus în Vest o învăţătură necunoscută până atunci despre posibila dezvoltare spirituală a Omului, care poate fi urmată în conditiile vieţii de zi cu zi. El a numit acea învăţătură "A patra cale".
 
Repertoriul său muzical are la bază muzica pe care a întâlnit-o în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu şi prin multe părţi din Asia Centrală, India şi nordul Africii. În aceste călătorii a fost adesea şi martorul unor dansuri executate în timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusă între 1924 şi 1927, în colaborare cu compozitorul şi pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat conţinutul fiecărei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii săi, iar de Hartmann a reuşit să le transcrie în partituri muzicale. Din această colaborare au rezultat in jur de 200 de piese şi fragmente muzicale.

Până în prezent, compoziţiile lui au fost studiate în America si Europa de Vest, în marea majoritate datorită transcripţiilor făcute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianiştii care au interpretat piesele pentru pian enumerăm: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul şi compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente autentice etnografic pentru muzica compusă iniţial pentru pian. Abordarea artistică a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tipărită şi sondează tradiţiile muzicale cu care Gurdjieff s-a întâlnit în anii călătoriilor sale. Bucăţile muzicale pe care Eskenian le-a selectat îşi au rădăcinile în folclorul şi muzica spirituală armeană, greacă, arabă, kurdă, asiriană şi caucaziană. Re-aranjamentele muzicale au fost făcute având în vedere păstrarea autenticitaţii lor, şi astfel abordare compozitiilor lui Gurdjieff este facută din perspectiva sonorităţii bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, tradiţionale.
 
În 2011, binecunoscuta companie de înregistrări, ECM, a scos CD-ul Music of Georges I. Gurdjieff, iar după lansarea discului ansamblul a primit o mulţime de premii şi recunoaşteri din partea specialiştilor pentru interpretarea specială, şi amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internaţional, obţinut la Festivalul de jazz din Olanda.
 
Totodată, de la acea dată, Ansamblul Gurdjieff a susţinut concerte în Europa, Asia, Australia incluzând prezenţa la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land în Germania, Imago Dei în Austria, Stansern Musiktage în Elveţia, Fiestival în Belgia, Nostalgia Festival în Polonia şi multe concerte susţinute în locaţii de renume precum Biserica Frari din Veneţia, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova şi altele.
 
În programul concertului de la Bucureşti, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff şi câteva piese aparţinând compozitorului şi etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.
 
Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, care cântă la instrumente tradiţionale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak şi dhol.
 
Ansamblul Gurdjieff: 
Levon Eskenian - aranjamente muzicale si director artistic // Emmanuel Hovhannisyan - duduk // Avag Margaryan - blul // Armen Ayvazyan - kamancha // Aram Nikoghosyan - oud // Meri Vardanyan - kanon // Vladimir Papikyan - santur // Davit Avagyan - tar/saz // Mesrop Khalatyan - dap/dhol // Norayr Gapoyan - duduk
 
Concertul va începe la ora 20:00. Accesul publicului se va face începând cu 19:30. Înregistrarea audio / video este interzisă pe toata durata concertului.

Bilete: Costul biletelor este de 30 lei, 50 lei, 80 lei in funcţie de categorie, şi pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus