februarie 2015
Festivalul de film Berlin, 2015
De ce eu?, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenţia presei internaţionale încă de la prima proiecţie cu public de la Berlin. "Kafka ajunge în România post-comunistă", scrie publicaţia americană The Hollywood Reporter, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a ţării în tranziţie, "atractivă vizual şi solid realizată".
 
"Un thriller politic românesc rar", titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată, şi va contribui la schimbarea direcţiei în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.
 

Cotidianul german Tagesspiegel scrie că "filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România". "Impecabil şi atent la fiecare detaliu", notează şi renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.

"De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei ţări corupte, fără să-şi piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment", notează East European Film Bulletin. "Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cât şi întrebările profunde legate de corupţia morală, favorizându-le totuşi pe acestea din urmă".
 

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus