România Liberă / august 2005
Scurtmetrajele Înainte de micul dejun de Cristi Puiu şi Concluzie de Gabriel Şandru fac parte din selecţia Festivalului de la Locarno, a cărui a 58-a ediţie a început ieri. Realizat în 1995, filmul lui Cristi Puiu e inclus într-o retrospectivă dedicată Şcolii Superioare de Arte Frumoase din Geneva, iar cel al lui Gabriel Şandru, proaspăt absolvent al şcolii de film din Zürich, e în competiţia "Noi talente elveţiene - Leoparzii de mîine".

Concluzie a fost realizat în coproducţie cu UNATC şi îi are în distribuţie pe Ana Ularu, Emilia Dobrin şi Emil Hoştină. Printre atracţiile ediţiei din acest an a festivalului se numără o retrospectivă completă Orson Welles, completată de ateliere zilnice. Este ultima ediţie condusă de Irene Bignardi, iar competiţia - cursa pentru Leoparzi - cuprinde, după cum a declarat Irene Bignardi Agenţiei France Presse, 18 filme bazate mai mult pe analiză psihologică şi personaje decît pe subiecte sociale ori istorice. Premii de excelenţă vor primi John Malkovich şi Susan Sarandon, iar trei Leoparzi de onoare îi vor răsplăti pe Terry Gilliam, Abbas Kiarostami şi Vittorio Storaro (care e şi membru al juriului).

Reamintim că, în urmă cu doi ani, filmul lui Călin Netzer, Maria, triumfa la Locarno, unde obţinea trei premii importante - Premiul Special al Juriului, Leopardul de argint pentru cea mai bună interpretare feminină (Diana Dumbravă) şi Leopardul de argint pentru cea mai bună interpretare masculină (Şerban Ionescu). Festivalul de la Locarno ia sfîrşit pe 13 august.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus