februarie 2015
Masterclassurile Control N
Asociaţia Culturală Control N reia seria Masterclass-urilor pe film începută in luna decembrie 2013 şi avându-i ca protagonişti pe unii dintre cei mai buni profesionişti români în domeniu. Următorul invitat Control N, care va susţine un Masterclass de regie de film în datele de 2, 9 şi 16 aprilie 2015 este Radu Jude, regizorul filmelor Aferim!Toată lumea din familia noastră şi Cea mai fericită fată din lume.

De-a lungul celor trei întâlniri, vor fi ridicate întrebări care îşi vor găsi răspunsurile atât prin intermediul discuţiilor, cât şi prin componenta practică pe care regizorul o pregăteşte pentru participanţii la masterclass. Ce înseamnă gândirea în regia de film de ficţiune? Cum se interpretează un text dramaturgic? Cum se gândeşte punerea în scenă în cinema? Cum se lucrează cu actorii? Cum se lucrează cu aparatul de filmat? Cum se editează o scenă?

Regizorul Radu Jude îşi propune un atelier de regie interactiv, în care participanţii sunt invitaţi să vină cu propriile idei şi opţiuni, să îşi pună probleme specifice unui regizor şi să găsească posibile răspunsuri.

Radu Jude a absolvit Universitatea Media în 2003. A lucrat un timp ca asistent de regie. A regizat scurtmetrajele Lampa cu căciulă (2006) - câştigător a peste 30 de premii internaţionale la Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala etc.), Alexandra (2007) - selectat la Cleremont-Ferrand, premiat la Oberhausen şi peste 150 de spoturi publicitare.
 
În 2009 a regizat lungmetrajul Cea mai fericită fată din lume, selectat la Berlinale Forum 2009 (premiul CICAE) şi la festivaluri precum cele din Toronto, New York, Salonic, Sarajevo şi Londra, printre alte 50. Filmul a fost distribuit în cinematografele din Franţa, Marea Britanie, Austria şi Spania. A produs şi regizat filmul independent Film pentru prieteni, în 2011. A regizat filmul de lungmetraj Toata lumea din familia noastră (2012) care a avut premiera la Berlinale Forum, a primit marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo, a fost selectat la Festivalul de Film de la Londra şi a fost distribuit, printre altele, în Olanda şi Ungaria. Scurtmetrajul său O umbră de nor a fost selectat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2013. Scurtmetrajul Trece şi prin perete (2014) a primit menţiunea specială a juriului de la Cannes în secţiunea Quinzaine des Realisateurs în 2014.

Al treilea film de lungmetraj al regizorului, Aferim! a primit în februarie 2015 Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Berlin şi urmează să aibă premiera pe marile ecrane din România pe 13 martie 2015.
 
În prezent, Radu Jude este în pre-producţie cu lungmetrajul Inimi cicatrizate, o adaptare după romanul lui Max Blecher.
 
Masterclass-ul de regie de film este deschis tuturor celor interesaţi de film, profesionişti sau amatori, de orice vârstă. Cele 3 intâlniri din cadrul masterclass-ului cu regizorul Radu Jude vor avea loc în datele de 2, 9 şi 16 aprilie, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociaţiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 şi maxim 30 de participanţi. Costul unui pachet de 3 şedinţe este de 400 lei, plătibili până în weekend-ul premergător primei şedinţe.
 
Masterclass-urile Control N reprezintă o iniţiativă prin care asociaţia îşi doreşte să creeze o punte între oamenii care vor să facă film şi cei care fac deja asta cu succes.
 Pentru că înţelegând filmul din interior participanţii la Masterclass-uri pot reuşi să îl privească cu alţi ochi din exterior.
 Invitaţii Masterclass-urilor sunt cineaşti cărora li se datorează în mare măsură succesul filmului românesc peste hotare şi care contribuie la povestea cinematografiei române. De prima ediţie şi până în prezent, masterclass-urile Control N i-au avut ca invitaţi pe producătoarea Ada Solomon, regizorul Nae Caranfil şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.
 
Înscrierile se fac pe mail la adresa [email protected], în limita locurilor disponibile.
 
Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Reporter, Decât O Revistă, Cinefan, Liternet, Blogul Lu\' Otravă, Bazavan.ro, CinemaRX, Cărtureşti.
 
Vizitaţi www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus