Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Zilele Femeii Cineast, 2015

martie 2015
În perioada 6-8 martie 2015 vor avea loc la Bucureşti, la Cinema Studio,  Zilele Femeii Cineast.

Acest eveniment, realizat în 2015 în colaborare cu Ambasada Belgiei şi Uniunea Cineaştilor din România, intenţionează să deschidă drumul unui festival unic în Europa de Est, dedicat femeilor, pe care Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) doreşte să-l organizeze în 2016.

Invitata specială este Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (premiat la Festivalul Filmului de la Cannes in anul 2009) şi I Am The Same, I'm Another, care sunt programate sâmbătă, 7 martie 2015, orele 18.00 şi 20.00, la Cinema Studio, în prezenţa realizatoarei.

Duminică, 8 martie 2015, de la ora 18.00, este programata la Cinema Studio o selecţie de filme de scurtmetraj premiate ale Generatiei de maine, realizate de studentele de la UNATC, program urmat de o secţiune de întrebări şi răspunsuri. Intenţia organizaorilor este ca din 2016 acest program să devină competitiv, iar premiul să reprezinte un suport important pentru debutul în lungmetraj al câştigătoarei.

Zilele Femeii Cineast intentionează să atragă atenţia marelui public asupra calităţii, abordării subiectelor şi unicitatăţii filmelor realizate de regizori femei.

Filmul, în România şi nu numai, este deseori perceput drept o artă preponderent abordată de bărbaţi. În România, conform datelor disponibile în Registrul Cinematografiei, doar 7 regizoare au realizat lungmetraje de ficţiune în ultimii 20 ani, iar ponderea în totalul producţiilor de film din ultimii 20 ani este de circa 6%.

Acestă manifestare apare într-un moment în care la nivel european se înregistrează o preocupare pentru egalitatea de şanse şi prin ea se doreşte promovarea unei viziuni suplimentare feminine în peisajul cinematografic românesc. Viziunea artistică a femeilor regizoare reprezintă o altă percepţie a lumii, fără de care arta ar fi mai săracă.

Despre Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC)
Asociaţia Română a Femeilor în Cinema este o organizaţie profesională, nonprofit, neguvernamentală, care îţi propune să promoveze creaţia artistică profesionistă a femeilor din România în domeniul cinematografic, în contextul artistic contemporan cu prioritatea promovării valorilor umane specific feminine: înţelegerea, compasiunea, non-violenţa.

Toate articolele despre Articole diverse

Suspans, enigme şi investigaţii poliţiste - martie 2017. lună NEAGRĂ la TV5MONDE, Comunicat de presă
 Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel), 2017, Comunicat de presă
 Filmele LUX. 10 pentru 10 la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, Comunicat de presă