martie 2015
Festivalul Internaţional de Teatru Reflex, 2015
Al treilea Reflex. Punct. Multe se pot face cu un punct, noi l-am ales drept simbolul Reflexului3 şi lăsăm spectatorilor libertatea de a se juca cu acest semn grafic simplu, dar cu inepuizabile sensuri. Până vom afla punctele de vedere ale spectatorilor despre ofertele artistice din Reflex3, avem de răspuns la o inevitabilă mirare: punctul de pornire al Reflexului din Sfântu Gheorghe a fost 2009, de ce doar 3 Reflexe în 6 ani? Pentru că Reflexul din Secuime nu se poate produce în orice condiţii, doar pentru a mai bifa o ediţie a unui festival. Când am considerat că nu putem produce un Reflex pus la punct, am preferat să-l amânăm. Aşa am reuşit să-i păstrăm Reflexului calităţile care-i conferă identitate: intimitatea spaţiului de întâlnire, adică Reflexul are toate articulaţiile unui adevărat spectacol - cu atmosferă, ritm şi personaje de mare căutare - şi este un spaţiu unde se cultivă răgazul reflexiei; am păstrat şi conceptul iniţial al Reflexului, acela de a fi un punct de întâlnire între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale şi faptul că, datorită acestui proiect, oraşul nostru a devenit un punct pe harta culturală şi teatrală europeană. În legătură cu prima trăsătură a Reflexului, intimitatea, merită reţinută o mărturie: "Încercaţi să menţineţi intimitatea festivalului. A fi mic nu înseamnă a fi provincial, a fi mic nu înseamnă a fi neînsemnat, sau fără pretenţii. Acest festival ne-a arătat exact contrariul. Iar dacă a avut un debut pozitiv, de ce nu ar putea deveni unul cu renume internaţional?" (Maria Shevtsova, specialist în estetica teatrului, Goldsmiths, University of London).

Producţiile teatrale selecţionate în Reflex3 nu sunt multe, dar fiecare spectacol reprezintă un punct de iradiere a unui anumit fel de a face teatru contemporan. Spectacole care reduc la esenţă probleme complexe şi presante ale timpului nostru, text clasic în viziuni regizorale contemporane; spectacol-fenomen teatral, cu carieră internaţională; spectacol-magie teatrală; spectacol-teatru total, spectacol-oglindă şi spectacol-protest despre absurdităţile lumii în care trăim şi despre sluţenia din sufletele noastre; spectacol-călătorie prin diverse culturi ale lumii; spectacol-feerie, despre fragila graniţă dintre vis şi realitate; spectacol de operă, o ludică şi ingenioasă mixtură de genuri artistice, care se transformă într-un puternic teatru politic.

Această ofertă de spectacole invitate, din Europa şi din ţară, este completată, ca şi la ediţiile precedente ale Reflexului, cu producţii din Sf. Gheorghe, secţiune prin care dorim să promovăm ofertele artistice ale teatrelor din oraşul gazdă şi să le confruntăm cu criteriile de valoare ale criticilor şi oamenilor de teatru din ţară şi străinătate.

Portretul Reflexului3 se conturează din PUNCTUL său de pornire

Dacă pe 16 martie 2012, Reflex2 a fost deschis de un concert excepţional Balanescu Quartet, PUNCTUL DE PORNIRE al Reflexului3, din 18 martie 2015, va aparţine tot unui prestigios cvartet, radio.string.quartet.vienna, care a devenit celebru în lumea internaţională a jazzului prin interpretări inedite ale pieselor legendarului compozitor şi cântăreţ John McLaughlin. Motivele pentru care Reflex3. va fi deschis de concertul extraordinar al cvartetului vienez nu ţin de multele PUNCTE din denumirea acestei formaţii, ci de faptul că partiturile şi concertele sale sunt un PUNCT DE ÎNTÂLNIRE între cele mai diverse stiluri şi genuri muzicale - de la jazz şi muzică clasică, până la folk, rock şi muzică pop. Tot aşa se doreşte a fi şi Reflex3 - un PUNCT DE ÎNTÂLNIRE între diverse stiluri şi voci din lumea teatrală şi artistică contemporană.

Până la Reflexul3 din spaţiul real, din 18-31 martie 2015, vă invităm la o călătorie prin cel virtual!

Reflexul virtual este un spaţiu de documentare care reuneşte trei pagini web distincte, cu un design personalizat pentru fiecare dintre cele trei Reflexe, în acord cu simbolistica şi conţinutul ideatic pe care Primul, Al Doilea şi Al Treilea Reflex şi-au propus să le pună în circulaţie. Site-ul a fost lansat odată cu prima ediţie a Festivalului, este conceput în trei limbi, - română, maghiară şi engleză - , iar toate cele trei variante - din 2009, 2012 şi 2015 - au în comun preocuparea de a cultiva atmosfera de intimitate din spaţiul real al Reflexului şi de a valorifica în mod creativ standardele web, devenind, la rândul lor, un proiect virtual cu identitate.

Deschideţi pagina Reflexului3 virtual, bucuraţi-vă de răgazul reflexiei în intimitatea paginilor sale, povestiţi mai departe şi reveniţi pe 18 martie 2015, în Reflexul3 din spaţiul real şi multicultural al Sfântului Gheorghe! http://reflexfest.ro/ro/

Directorul festivalului: László Bocsárdi
Producător: Teatrul Tamási Áron
Co-producători: Consiliul Local Sf. Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna
Sponsor principal: MOL-România
Sponsori: Combridge, OTP Bank, ICR
Parteneri din Sfântu Gheorghe: Casa cu ARCADE, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, Ansamblul de Dans háromszék, M-Studio, Teatrul de Papuşi CIMBORÁK, Trupa OSONÓ, Şcoala POPULARĂ, Centrul de STUDII EUROPENE - Arcuş.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus