martie 2015
Articole diverse
Cinefilii din Bucureşti pot alege cel mai bun scurtmetraj polonez în cadrul Festivalului SHORT WAVES, care se desfăşoară simultan în peste 90 de oraşe din întreaga lume. La Bucureşti proiecţiile vor avea loc marţi, pe 10 martie 2015, începând cu ora 19.30, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti. Filmele vor avea subtitrare în limbile română, engleză şi franceză.

Modern, intens, incitant - aşa se prezintă festivalul de scurtmetraje poloneze Short Waves. Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, se opreşte anul acesta pentru prima dată şi la Bucureşti. Organizat în perioada 6-22 martie 2015, sub formula Short Waves Grand Prix Tour 2015, festivalul prezintă 7 cele mai bune scurtmetraje poloneze, selectate din cele 280 înscrise în concurs. Interesant este că cel mai bun scurtmetraj nu va fi ales de către un juriu tradiţional, ci chiar de către publicul prezent la proiecţiile care se vor desfăşura în această perioadă în 45 de oraşe din lume şi 48 din Polonia. Filmul câştigător va fi anunţat pe 29 martie 2015, în cadrul galei de la Poznań, după ce vor fi fost numărate toate voturile.

Şi la Bucureşti spectatorii vor fi rugaţi să-şi aleagă favoriţii cu ajutorul unor buletine de vot. Programul însumează 90 de minute şi conţine şapte filme noi diferite ca gen, singurul criteriul de selectare a lor fiind calitatea artistică. Aşadar, ele satisfac gusturi cât mai diverse - de la filme de ficţiune, documentare şi de animaţie, până la videoclipuri şi alte forme experimentale. Short Waves 2015 prezintă astfel un întreg spectru de fenomene şi tendinţe în cinematografia contemporană. De menţionat este faptul că Marele Premiu al ediţiei din 2014 a festivalului a fost câştigat de scurtmetrajul Nasza klatwa Blestemul nostru de Tomasz Śliwiński, nominalizat la Oscar 2015.

Organizatorul Short Waves Festival - Fundaţia Ad Arte din Polonia - promovează şi distribuie filme de scurtmetraj de 11 ani, fiind una dintre cele mai active organizaţii în acest domeniu din Polonia. De 7 ani este producătorul ediţiei poloneze a festivalului Future Shorts.

Proiecţia de la Bucureşti este organizată de către Institutul Polonez din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Francez.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus