martie 2015
Waiting for August
Când am început să aştept venirea lui august la prima vizionare a filmului Teodorei Ana Mihai, mi-am adus aminte de sutele de copii din partea basarabeană a ţării, condamnaţi să crească fără părinţii plecaţi la muncă peste hotare, în Rusia sau Italia, de dragul odraslelor şi pentru un viitor mai bun. Am dat la o parte participările la cele zece festivaluri, de unde a revenit cu nouă premii, şi am început călătoria celor 88 de minute cu prejudecata că urmează să văd un nou film clasic, vorbind despre deja clasicele familii destrămate, cu părinţi care îşi lasă copiii şi copii care se pierd în neştire, fără părinţi. O prejudecată care e contrazisă pe parcursul filmului de firul narativ, care oscilează între maturizarea precoce a Georgianei, personajul principal care urmează să împlinească 15 ani, şi provocările apărute atunci când îşi asumă rolul de mamă şi încearcă să ţină fraţii împreună şi lucrurile pe acasă în regulă.

Din păcate, majoritatea covârşitoare a părinţilor care-şi lasă copiii acasă şi merg la muncă peste hotare cad într-o plasă când se gândesc că aceştia pot fi crescuţi de bunici sau, şi mai rău, că se vor maturiza de la sine. Este trist când relaţia părinte-copil este cuantificată de numărul convorbirilor purtate pe Skype şi prin pachetele trimise de sărbători. În încercarea de a le asigura un viitor mai bun, părinţii uită că le fură de fapt ce ar putea avea mai preţios acum: copilăria şi prezenţa lor necondiţionată, care se vor transforma în amintiri şterse, uitate într-un sertar pe care nu va vrea nici unul dintre ei să-l deschidă vreodată.

Bucuria primirii unui nou pachet se transformă treptat în frica că Liliana, mama celor şapte fraţi, va strecura din nou o scrisoare în care va mai amâna încă o dată revenirea acasă. Aşteptarea lunii august durează, e grea şi presărată cu provocări, iar deznodământul acestora poate fi urmărit la One World Romania 2015, în cadrul secţiunii Adulţi de nevoie, în 20 martie 2015, la Cinema Studio, de la ora 10, cu ocazia proiecţiei pentru liceeni, sau în 21 martie 2015, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 16, când va avea loc o proiecţie specială pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Regia: Teodora Ana Mihai

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus