martie 2015
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2015
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2015, va avea loc în perioada 20 - 26 aprilie 2015 la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Primul titlu confirmat pentru ediţia 2015 este filmul iranian Taxi, câştigător al Ursului de Aur şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

La fel ca cele două filme anterioare, In film nist / This Is Not a Movie (2011) şi Pardé / Closed Curtain (2013) - filmate în mare secret în apartamentul personal şi în casa unui prieten -, Taxi a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinţă primită în 2010 din partea autorităţilor iraniene şi contestată vehement de cineaşti, directori de festivaluri şi jurnalişti din întreaga lume. Păstrând regula spaţiului închis, Jafar Panahi şi actorii săi neprofesionişti, care sunt plimbaţi prin oraş de taximetristul-regizor şi a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant şi profund uman al Teheranului de azi.

La scurt timp după premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial în care a promis că va continua să facă cinema în ciuda interdicţiei: "Nimic nu mă poate împiedica să fac filme; atunci când sunt împins într-un colţ, mă închid în mine însumi şi, în acest spaţiu foarte privat, în ciuda tuturor limitărilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternică."

Taxi este cel de-al treilea film de Jafar Panahi selecţionat în competiţia Berlinalei după Offside (2006, Marele Premiu al Juriului) şi Pardé / Closed Curtain (Cel mai bun scenariu). Totodată, Jafar Panahi este, la 54 de ani, unul dintre cei mai titraţi regizori din întreaga lume, în palmaresul său figurând premiul Camera d'Or, acordat de Festivalul de la Cannes filmului său de debut Badkonake sefid / The White Balloon (1995) şi Premiul Juriului Un certain regard pentru Talaye sorkh / Crimson Gold (2003), Leul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia pentru filmul Dayereh / The Circle (2000) şi Leopardul de Aur la Locarno pentru Ayneh / The Mirror (1997).

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturala Charta cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), sub Înaltul Patronaj al Alteţei sale Regale Principele Radu al României.

Titlurile din competiţia oficială, din secţiunea paralelă Panorama precum şi evenimentele speciale ale Festivalului Internaţional de Film Bucureşti vor fi anunţate în săptămânile care urmează.