martie 2015
Cardiopolitika
Ediţia din 2015 One World Romania a prezentat două filme din zbuciumatul an 2012 - an electoral în spaţiul rusesc: Srok / The Term / Mandatul şi Cardiopolitika. După două mandate petrecute la Kremlin între 2000-2008, Vladimir Putin a fost îngrădit de Constituţie să candideze pentru a treia oară consecutiv, astfel încât s-a petrecut o inversare de funcţii (nu şi de roluri) cu prim-ministrul în exerciţiu Dmitry Medvedev, care s-a achitat cu brio faţă de sarcinile trasate - au fost introduse două modificări majore în Legea Supremă care permite mandate repetate, iar durata mandatului prezidenţial a fost extinsă de la 4 la 6 ani. Singurul obstacol rămâneau alegerile din 4 martie 2012, vitale pentru a continua proiectul Rusiei Unite început în 2009, un proiect aparent clătinat de protestele care împânzeau capitala (cu fina lui Putin în rolurile principale - Xenia Sobchak, pe care am întâlnit-o în Srok / The Term / Mandatul).

Cardiopolitika îl aduce în prim-plan pe Serghei Suhanov, medic cardiolog în oraşul Perm, cu o experienţă de peste 15.000 de operaţii pe cord deschis. De opt ani încoace, oraşul este pe podiumul centrelor unde se practică chirurgia cardiovasculară, iar presiunea de a rezista în top este foarte mare într-o ţară în care numărul persoanelor cu necesitatea unor asemenea intervenţii este foarte ridicat. Filmul face, până la un punct, radiografia unui oraş tipic rusesc, măcinat de interese politice, în care atenţia către educaţie, servicii sociale, pensii şi sănătate nu este neapărat prioritară.

Oraşul şi regiunea în ansamblu, au nevoie de un centru nou, modernizat cu tehnologii de ultimă oră. Administraţia locală a acordat fondurile necesare, dar banii ajung la destinaţie în proporţii cu mult reduse faţă de planul propus iniţial. Se ajunge la un moment dat cu barca la mal, dar inaugurarea este amânată continuu de tot felul de neconcordanţe şi standarde pe care construcţia nu le respectă. Medicul-erou în sala de operaţii se transformă într-un învins nedeclarat şi ajungi să empatizezi cu acest om care suferă, afectat fiind de cât e de crudă viaţa acolo şi cât de încurcate şi mizerabile sunt pârghiile politice. Serghei Suhanov este prins între amânarea deschiderii centrului, un vis care uşor-uşor se transformă în crucea pe care trebuie s-o poarte, şi lipsa de cadre medicale de calitate din sfera chirurgiei cardiovasculare.

În lupta vitală de a se menţine la guvernare, partidul Rusia Unită iese la vânătoare de oameni valoroşi, eroi ai acestei ţări, cu care ne mândrim şi prin care vom realiza progresul Rusiei. Vânătoarea metaforică, o practică deloc străină la noi, extinde reţelele locale de agenţi electorali, reparând imaginea politicienilor de la Kremlin în faţa unei societăţi cu încrederea scăzută că cineva ar mai putea schimba ceva în ţară. Serghei Suhanov ajunge şi el unul dintre cei vizaţi, dar reprezentanţii biroului politic local au de negociat din greu cu un om care vede în medici nişte preoţi, care chiar îşi respectă jurământul dat lui Hippocrate şi al cărui crez se construieşte pe Onestitate, Decenţă şi Credinţă, trei piloni care încep să se clatine o dată ce vine valul celor 600 de ştampile şi semnături necesare deschiderii centrului. Suhanov se transformă în cel răstignit, dar şi în apostolul trădător deopotrivă. Cum procedezi când renunţarea la valorile în care ai crezut o viaţă întreagă este singura cheie de acces către cei 30 de arginţi care vor lucra în folosul oamenilor - binele suprem al celei mai nobile meserii din lume?

Suhanov intră în politică strigând sus şi tare că nu face politică. Partidul câştigă alegerile parlamentare, dosarul de câteva kilograme de semnături imposibil de obţinut se topeşte peste noapte, iar din luptătorul de ieri care salvează vieţi, nu mai rămâne decât o umbră care circulă pe lângă guvernanţii care se fălesc în faţa camerelor presei la inaugurarea noului centru de chirurgie a inimii din Perm. Şi cum de la parlamentare până la prezidenţiale nu e decât un singur pas, medicul ajunge o marionetă în mâna oamenilor de campanie. Omul încă strigă şi mai crede că nu face politică, dar trebuie să-l votăm pe Vladimir Putin, pentru că are caracter de chirurg şi va salva ţara.

Dacă vrei să testezi cu adevărat caracterul unui om, dă-i putere
!, spunea Abraham Lincoln. Cardiopolitika ridică semne de întrebare cu privire la societatea rusească şi oamenii ei. Este tranziţia dintre portretul unei victime a sistemului de stat şi portretul unei victime a carenţelor sistemului propriilor valori. Este imaginea unui om care se recunoaşte înfrânt de sistem şi care promite în continuare (oare a câta oară?!) să nu facă politică. Întrebarea este: va rezista să rămână indiferent în faţa saltului de rating, ajuns a doua persoană ca imagine în regiune, depăşind figuri proeminente ale administraţiei de stat? Niciodată să nu spui niciodată - Serghei Suhanov.


Regia: Svetlana Strelnikova Cu: Serghei Suhanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus