martie 2015
Festivalul DaKINO, 2015
Still Alice, cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, joi, 26 martie 2015, ora 20.00, la Cinema PRO.
 
Filmul este proiectat în cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film.


Julianne Moore a câştigat pentru acest rol Premiul Oscar, Premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă. Filmul urmăreşte povestea lui Alice Howland- profesoară renumită de lingvistică şi mamă a trei copii acum adulţi, Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu Alzheimer, relaţia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne cât de cât persoana care era înainte sunt înfricoşătoare, devastatoare, dar şi extrem de emoţionante.

Regia este semnată de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie 2015, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterală amiotrofică. "În decembrie 2011, eu şi Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea în sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticată cu Alzheimer - sugera un film despre boală, tristeţe şi pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim - în cursul aceluiaşi an, Richard era examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a depista de ce acesta articula neclar - doctorul suspectând în cazul său scleroza laterală amiotrofică. (...) Extrem de curajos, Richard a fost prezent pe platou în fiecare zi, regizând, în ciuda tuturor dificultăţilor fizice, conferind astfel întregii producţii o semnificaţie mult mai profundă" - explica Wash Westmoreland.

Scenarişti şi regizori, Richard Glatzer şi Wash Westmoreland au devenit cunoscuţi pentru Quinceañera, film recompensat cu Premiul Publicului şi Marele Premiu al Juriului la Sundance în 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile The Last of Robin Hood, cu Kevin Kline, Susan Sarandon şi Dakota Fanning, prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto în 2013 şi The Fluffer (2001).

Dintre filmele de Oscar din 2015, DaKINO 24 va prezenta şi:
 Wild, regia Jean-Marc Vallée, film ce a primit două nominalizări la Premiile Oscar, pentru Cea mai bună actriţă în rol principal- Reese Witherspoon şi respectiv pentru Cea mai buna actriţă în rol secundar- Laura Dern. Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.
 Boyhood, regia Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câştigat Premiul Oscar, Premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Boyhood va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image ca Alegerea Irinei Nistor/ Irina's Choice de la Premiile Oscar 2015. Intrarea la proiecţie va fi liberă. 

Festivalul Internaţional de Film DaKINO va prezenta, de asemenea, următoarele scurtmetraje româneşti în cadrul Competiţiei Oficiale:
 Apăsătoarele îndatoriri ale cetăţeanului Crăciun, regia Claudiu Bolchiş, 2014
 În familie, regia Andrei Cotarcea, 2015
 The Story of Little Hans, regia Daniel Djamo, 2014
 Candy Crush, regia Andrei Georgescu, 2013
 De ce au dispărut dinozaurii, regia Mihai Ghiţă, 2014
 Amnezia, regia Jamil Hendi, 2014
 Pui de somn, regia Paul Mureşan, 2014
 Fantezie în DO minor, regia Rareş Neagu & Ştefan Marin, 2013
 Have Sweet Dreams, regia Ciprian Suhar, 2014

Restul scurtmetrajelor din competiţie:
 It's dark in the city, Regia Anna Avramenko, Germania, 2014
 Elite, Regia Piet Baumgartner, Elveţia, 2013
 A Good Story, Regia Martin-Christopher Bode, Germania, 2013
 Gypsy, Regia David Bonneville, Portugalia, 2013
 Untied, Regia Iván Cortazar, SUA, 2013
 The Present, Regia Jacob Frey, Germania, 2014
 Yesterday, today, tomorrow, Regia Anil Kaya, Turcia, 2014
 Delver Glass, Regia Matthias Greving, Germania, 2013
 Bahar in Wonderland, Regia Behrooz Karamizade, Germania, 2013
 Dinola, Regia Mariam Bakacho Khatchvani, Georgia, 2014
 Examen, Regia Yury Sukhodolsky, Rusia, 2014
 The 414s- The Original Teenage Hackers, Regia Michael T. Vollmann, SUA, 2015
 Ex Animo, Regia Wojciech Wojtkowski, Polonia, 2013
 Lothar, Regia Luca Zuberbühler, Elveţia, 2013
 Between Sky and Sea, Regia Håkon Ant Olavsen, Norvegia, 2014
 Vox Populi, Regia Gian Marco Pezzoli
 Hopeless, Regia Stuart Pound, Marea Britanie, 2014
 300.000 dollars, Regia Mario Serrano, Spania, 2014

Competiţia de Scurtmetraj DaKINO 24 include 27 de scurtmetraje din 13 ţări, selecţia aparţinând criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, de juriul format din producătorul de film Velvet Moraru - preşedinte, Ludmila Cvikova, fost selector la Rotterdam IFF şi la Doha IFF şi selector al Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian şi criticul de film Florin Barbu.
 
Festivalul Internaţional de Film DaKINO se va desfăşura în perioada 26 - 29 martie 2015 la Bucureşti.
 
Gala de Deschidere şi Gala de Închidere DaKINO 24 vor fi găzduite de Cinema PRO pe 26 şi respectiv 29 martie, iar proiecţiile din cadrul Festivalului de către Hollywood Multiplex Bucureşti Mall între 26 şi 29 martie 2015.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus