Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2015

Invitaţi de marcă la Bursa de Spectacole de la FITS, 2015

martie 2015
La aproape două luni de la începerea înscrierilor la Bursa de Spectacole de la Sibiu, şi-au anunţat participarea companii şi artişti din 8 ţări, precum şi din România. Înscrierile la Bursă continuă până pe 30 aprilie 2015.

Cea de-a XIX-a ediţie a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, se va desfăşura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Pe durata celor 6 zile, în cadrul Bursei se vor reuni operatori culturali şi artişti care vor prezenta şi promova producţiile proprii şi proiectele în curs de desfăşurare din domeniul artelor spectacolului.

Până în acest moment, din străinătate s-au înscris companiile Bandart Production (Ungaria), Polyplanity Production (Grecia), TIDA - Théâtre Danse (Italia), Yohangza (Coreea de Sud), NordbergMovement (Suedia), Bad New Days Performing Arts (Canada) şi Peripecia Teatro (Portugalia). Din România şi-au anunţat prezenţa Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sf. Gheorghe, Teatrul "Regina Maria" din Oradea, Drum Cafe (Bucureşti), Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova şi compania Unfold Motion (Timişoara).
Site-ul www.sibiuartsmarket.ro vă stă la dispoziţie pentru consultarea categoriilor de acces şi a condiţiilor de participare.

Deschiderea oficială a Bursei va avea loc luni, 15 iunie 2015, ora 11:00, printr-o conferinţă de presă la care vor participa Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii din România. Evenimentul de deschidere va fi urmat de o conferinţă specială având ca temă "Capitalele Europene ale Culturii 2021", moderată de Karel Bartak, director al programului "Creative Europe" din cadrul Direcţiei Generale Educaţie şi Cultură, Comisia Europeană.

În cadrul conferinţei, reprezentanţii oraşelor din România şi din Grecia care aplică pentru acest titlu vor avea ocazia unică de a intra în dialog cu domnul Karel Bartak şi de a primi consiliere pentru proiectele pe care le au în pregătire. În a doua parte a conferinţei, Karel Bartak va prezenta oportunităţile de finanţare ale proiectului Creative Europe 2014-2020, cel mai important şi cel mai nou cadru european de finanţare dedicat proiectelor culturale şi din domeniul audiovizualului.

Un invitat de onoare al Bursei din acest an va fi Joseph Melillo, director al Brooklyn Academy of Music, New York, care va susţine şi o conferinţă specială. De asemenea, Hugo de Greef, co-fondator al Academiei Festivalului, iniţiată de Asociaţia Festivalurilor Europene, va modera unul din evenimentele importante ale Bursei - Festival Readings, platforma educaţională de conferinţe publice despre managementul artistic al festivalurilor. Timp de trei zile, între 16-18 iunie, managerii unor importante festivaluri vor oferi detalii despre experienţa lor de lucru, despre relaţiile cu artiştii sau cu partenerii instituţionali şi vor intra în dialog cu participanţii.

Profesorul Noel Witts va fi prezent la Sibiu şi în 2015, pentru a modera un eveniment de tradiţie, "Conversaţii culturale", o serie de  interviuri cu invitaţii Festivalului de Teatru de la Sibiu. Conversaţiile sunt publicate cu sprijinul Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu.

Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2015

Noi forme de absurd - FITS, 2015, Silvia Dumitrache
 Autorii de spectacol, regizorul şi teatrul independent. Naraţiunea fondatoare - FITS, Iulia Popovici
 Cum să eviţi tentaţia catalogului - FITS, 2015, Mirella Nedelcu-Patureau