aprilie 2015
Un beau dimanche
Un beau dimanche / O duminică frumoasă (titlul în engleză: Going Away), în regia lui Nicole Garcia (12 nominalizări la Premiile César în 1999 pentru filmul Place Vendôme) reprezintă primul rol important al actorului Pierre Rochefort într-un lungmetraj.

Pierre Rochefort este chiar fiul regizoarei Nicole Garcia şi al actorului Jean Rochefort (peste 150 de roluri, Premiul Publicului la Veneţia 2002 pentru Cel mai bun actor în L'homme du train). În 2014 tânărul actor a fost nominalizat la Premiul César pentru Cea mai mare speranţă masculină. Lungmetrajul intră în cinematografe vineri 10 aprilie 2015, distribuit de Indepedenţa Film.


Într-un interviu recent, regizoarea Nicole Garcia face o paralelă între fiul ei (actorul din rolul principal, Pierre Rochefort) şi Baptiste, personajul pe care acesta îl interpretează, arătând că între cei doi există o seamă de similitudini. "Personajul pe care l-am scris se revoltă împotriva presiunii familiei, împotriva acelui principiu prostesc cum că părinţii ar trebui să-i decidă copilului destinul şi calea în viaţă. El refuză în mod explicit moştenirea. Se poate refuza o moştenire? Văzând filmul astăzi, cred că el (fiul ei, Pierre - n.red.) era singurul care putea juca acest rol. El cunoaşte cel mai bine chestiunea. Este exact precum Baptiste din film: mereu indecis şi cu simţul aventurii", spune regizoarea Nicole Garcia.

Mediteraneană asumată, Nicole Garcia s-a născut în 1946, în Oran, actualmente Algeria, fost teritoriu francez. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în sudul Franţei: Un weekend sur deux, Ma place au soleil, Un balcon sur la mer. Cel mai recent film al ei, Un beau dimanche, nu face excepţie. Locaţiile din Franţa în care s-a filmat au fost:
Montpellier, Hérault - scenele cu şcoala
Palavas les Flots, Hérault - scenele de pe plajă
Loubens şi Crampagna, Ariège, Midi-Pyrénées - scenele de pe drum
Seilh, Haute-Garonne, Midi-Pyrénées - castelul familiei

 

Un beau dimanche / O duminică frumoasă este cel de-al şaptelea film al regizoarei Nicole Garcia. Ea are însă în spate o carieră întreagă de actriţă (80 de filme), în care a colaborat cu nume celebre precum Bertrand Tavernier, Alain Resnais sau Claude Lelouch. Cariera de regizor şi-a început-o după 1990, cu Un weekend sur deux.

Durata: 95 min.

-------------------------------------
Un beau dimanche / O duminică frumoasă este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy, Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

 
--------------------------
 
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook // Independenţa Film - site oficial // Independenţa Film - pe YouTube

Fotografii @WILDBUNCH.
Regia: Nicole Garcia Cu: Pierre Rochefort, Louise Bourgoin, Dominique Sanda

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus