august 2005
Concert Nightwish 2005
"Visele frumoase pot fi reeditate" - Fundaţia Aquarius anunţă un nou eveniment: concert NIGHTWISH pe 30 septembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti!

"Încălzit" de entuziasmul frenetic arătat de publicul român anul trecut, iată că faimosul grup finlandez a decis să răspundă invitaţiei de a concerta din nou la Bucureşti. Cu un show de neuitat, remarcabil prin prezenţa ca front-leader a cântăreţei Tarja Turunen - soprana care este membră a grupului încă de la înfiinţare - Nightwish la Bucureşti în 2004 a constituit cel mai mare succes concertistic al anului, susţinut cu casa închisă cu o lună înaintea evenimentului!

Once WORLD TOUR - cel mai mare turneu din istoria de până acum a trupei a început în 2004 la Kitee, locul de naştere al Nightwish, unde noaptea durează mai bine de şase luni, iar aurora boreală predispune la visare. Conceput pentru promovarea albumului "Once", turneul a dat ocazia a peste un milion de iubitori ai muzicii Nightwish să-şi întâlnească idolii prin cele peste 150 concerte susţinute în toată lumea.

După concertul din România, cei cinci finlandezi vor participa la câteva festivaluri din America de sud, turneul mondial încheindu-se la Hartwall Arena, Helsinki, după care artiştii vor lua o binemeritată pauză.

Show-ul de la Bucureşti oferă deci una din puţinele ocazii pentru publicul român - dar şi pentru vecinii bulgari, sârbi, moldoveni şi ucraineni - de a asista la o reprezentaţie live a "monştrilor sacri" finlandezi.



Componenţa: Începând din 2001, Nightwish înseamnă Tuomas Holopainen, creatorul muzicii şi versurilor (instrumente: keyboards, pian), Tarja Turunen (front-leader vocal), secondată remarcabil de Marco Hietala (vocal şi bass). Profesionalismul instrumental al lui Emppu Vuorinen (lead guitar) şi Jukka Nevalainen (baterie) susţin şi completează cu brio sound-ul muzical caracteristic trupei.

Stilul muzical este definit ca "metal simfonic" de către Tuomas Holopainen, fondatorul trupei, care compune şi versurile cu puternice influenţe romantice şi "vrăjeşte" auditoriul pe scenă cu sound-ul clapelor.


Cu toate că trupa este un tot unitar caracterizat de o alchimie specială, star-ul de necontestat este Tarja Turunen.



Cântăreaţă de formaţie clasică, cu studii la Academia Sibelius-Finlanda desăvârşite la Hochschulle fur Music din Karlsruhe, Germania, cu o voce tulburătoare care bucură şi emoţionează până la lacrimi sufletele ascultătorilor, Tarja stabileşte standardele, într-un moment în care pe scena muzicii gotice au apărut recent câteva voci feminine excelente.


Muzica de calitate: o permanenţă în România

Nu e de mirare că Nightwish se bucură de un răsunet internaţional de marcă - fiecare album editat până acum le-a adus finlandezilor discuri de aur şi platină, iar Once a obţinut discul de aur în Finlanda chiar din prima zi de lansare. Once este cel mai bine vândut album al anului 2004, conform topului Bilboard, iar Nightwish au fost nominalizaţi pentru cea mai bună trupă internaţională şi cea mai bună nouă apariţie în Metal Hammer Awards 2005.

Iată doar câteva din distincţiile obţinute de Nightwish pentru acelaşi album:

În Finlanda: triplu disc de platină, cel mai bun album metal în 2004 şi cel mai bine vândut album; formaţia anului 2004 şi cel mai bun artist finlandez în acelaşi an.
În Europa: dublu disc de platină în Germania şi discuri de aur în Norvegia, Suedia, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Franţa

Once deţine recordul de premii în clasamentul revistelor de specialitate (ROCK CREW, ROCK BRIGADE) pentru: cel mai bun album, cea mai bună formaţie, cel mai bun spectacol, cea mai bună voce - Tarja Turunen, cel mai bun clăpar - Tuomas Holopainen, poziţia a 4-a pentru Emppu Vuorinen la cel mai bun chitarist, a 2-a pentru Marco Hietala - cel mai bun basist, şi a 1-a (respective a 3-a) pentru Jukka Nevalainen - cel mai bun baterist.



A doua şansă pentru spectatorii români care nu au avut ocazia să prindă un loc anul trecut. Ţinând cont de audienţa Nightwish şi de numărul mare de cereri, anul acesta Fundaţia Aquarius a ales ca loc de desfăşurare Sala Polivalentă - locaţie binecunoscută iubitorilor muzicii rock prin găzduirea concertelor altor trupe străine de referinţă.

Anul acesta play-list-ul va conţine şi piese care nu au intrat în repertoriul din 2004 iar show-ul va etala în plus efecte speciale. Publicul român va avea astfel ocazia să urmărească un concert care nu se deosebeşte prin calitate de marile scene de concert din lume.

Biletele s-au pus în vânzare la: magazinul Muzica, Sala Palatului, Sala Polivalentă, Holywood Music - Scala, magazinele Diverta Mall şi Plaza şi pentru provincie pe situl concertului. Preţul unui bilet este 84 RON până la 20 septembrie şi 120 RON după această dată.



( Notă: Ascultaţi în Atelier LiterNet două piese de rock gotic-simfonic cu grupul Nightwish, oferite LiterNet-ului cu ocazia precedentului concert în România).
Cu: Tarja Turunen & Nightwish

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus