aprilie 2015
Festivalul filmului european, 2015
Filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn va fi proiectat în premieră la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, joi, 7 mai 2015, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

Cea de a 19-a ediţie a Festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7-14 mai 2015) şi în patru oraşe din ţară - Craiova (15-17 mai 2015), Iaşi şi Tîrgu Mureş (22-24 mai 2015), şi Hunedoara (29-31 mai 2015) - oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. "Oferim, şi în 2015, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu şi Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC", declară Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român. În Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

Festivalul Filmului European 2015 prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val în care joacă actori de prim-plan (Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrel etc.), un film care a primit în 2015 Premiul Oscar, o retrospectivă Tudor Giurgiu, prilejuind totodată întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.

Şi în 2015, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educaţie cinematografică pentru elevi, workshop-ul de animaţie pentru copii Anim'est, proiecţii multimedia şi concerte live, precum şi secţiunea Ucraina şi Republica Moldova - în Focus.

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcţie de voturile exprimate, Premiul Publicului va fi oferit în cadrul Galei de închidere din 14 mai 2015.

Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obţinute de la casele de bilete în ziua proiecţiei. La Galele de deschidere şi de închidere accesul se face pe bază de invitaţie. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă.

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociaţia K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor.

Parteneri media: Dilema veche, Europa FM, Evenimentul zilei, Mediafax, Radio România Cultural, Bucureşti FM, TVR, Ziare.com, AaRC, Blog de Cinema, Calea europeană, Cinemagia, Dor de ducă, Film Menu, Film Reporter, Gratuitor, igloo, Kooperativa 2.0, Liternet, Anthony Frost, Observator cultural, Modernism, The Institute.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus