Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Comoara

Comoara, un film de Corneliu Porumboiu, din 29 mai 2015 în cinematografe

mai 2015
Recent selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secţiunea oficială Un Certain  Regard, filmul Comoara va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai 2015. Regia şi scenariul îi aparţin lui Corneliu Porumboiu.

Costi lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.

Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi jumătate - jumătate.  Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim!, Câinele japonez, Domnişoara Christina),  Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a 3 luni de zile.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat şi la Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de CNC România (Centrul Naţional al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franţa (Centre national du cinéma et de l'image animée), cu participarea  HBO România, Nestle şi UPC România.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuţie a filmului în România. Mai multe detalii: facebook.com/filmulcomoara

Corneliu Porumboiu este regizor şi scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Poliţist, adjectiv (2009),  Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (2013) şi documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în sectiunea Forum. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru A fost sau n-a fost?, iar în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Toate articolele despre Comoara

Sageata Alte linkuri: imdb.com

Comoara Domnului Porumboiu, Roxana Pavnotescu
 Comoara - proiecţie şi dezbatere în cadrul proiectului Film Menu - Să Film!, episodul 30, Comunicat de presă