mai 2015
Festivalul de film Cannes, 2015
Pe 23 mai 2015, în Sala Lumière a Palatului Festivalului de la Cannes, regizorului Corneliu Porumboiu i-a fost acordat Premiul Un Certain Talent, pentru filmul Comoara / The Treasure. Spectatorii din România vor putea vedea în premieră filmul, la doar câteva zile de la acest moment.

Juriul prezidat în 2015 de actriţa Isabella Rossellini a acordat regizorului producţiei ce va avea premiera în România pe 29 mai 2015, Premiul Un Certain Talent în cadrul Secţiunii Un Certain Regard "pentru umorul şi inteligenţa cu care ni se arată complexitatea vieţii". Din juriu au mai făcut parte regizorul Haifaa Al-Masour (Arabia Saudită), Nadine Labaki - actriţă de origine libaneză, regizorul de origine greacă Panos H. Koutras şi actorul francez Tahar Rahim.


Un Certain Regard este o categorie a Selecţiei Oficiale de la Cannes ce fost introdusă în 1978 de către Gilles Jacob, desfăşurându-se în paralel cu Competiţia pentru Palme d'Or. Alături de filmul Comoara, România a fost reprezentată în 2015 în cadrul acestei secţiuni şi de Un etaj mai jos semnat de Radu Muntean.

Mai jos puteţi citi câteva aprecieri ale presei internaţionale după proiecţiile filmului lui Porumboiu la Cannes:

"O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc" - Les Inrockuptibles

"O gură de aer proaspăt." - Il Gazetino

"Cu acest film, secţiunea Un Certain Regard prinde culoare." - Coming Soon

"Jucăuş şi inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României. (...) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă." - Cineuropa

"Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil." - Stanze di Cinema

"Porumboiu este cu siguranţă unul dintre cei mai originali cineaşti apăruţi în istoria recentă." - Screen International

"În filmele lui Porumboiu nu primeşti niciodată doar ce vezi. Ele conţin o bogăţie ce e gata să fie descoperită la o privire mai atentă." - Hollywood Reporter

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d'Or în 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Filmul Comoara va avea premiera în România pe 29 mai 2015 şi va rula în 30 de cinematografe din 19 oraşe. Astfel spectatorii din Bucureşti (Cinema City Cotroceni, Cinema City Grand Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema Elvira Popescu, Cinema Patria, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Movieplex, Union şi Cinema Studio - în cadrul avanpremierei Les Films de Cannes à Bucarest 2015), Arad (Cinema City Atrium Mall), Bacău (Cinema City), Baia Mare (Cinema City), Braşov (Cityplex), Brăila (Cinema City), Buzău (Cinema Dacia), Cluj (în cadrul TIFF), Constanţa (Cinema City, Cityplex), Craiova (Cinema Patria), Iaşi (Cinema City), Piteşti (Cinema City), Ploieşti (Cinema City Nepi), Reşiţa (Cinema Dacia), Sibiu (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema City, Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu Mureş (Cinema Arta, Cinema City), Timişoara (Cinema City) şi Vaslui (EuroCinema) vor putea vedea filmul in scurta vreme pe marile ecrane din oraşul lor urmând ca în a doua săptămână de la premieră să poată fi văzut şi în Botoşani (Cinema Unirea), Deva (Cinema Patria) şi Piatra Neamţ (Cinema Dacia).

Regizorul şi actorii se vor întâlni cu publicul din întreaga ţară în cadrul unor proiecţii de gală, ce urmează să aibă loc imediat după premiera filmului în cinematografe. Vom reveni în curând cu programul acestor proiecţii. Deocamdată, sâmbătă, 30 mai 2015, la ora 19.30, va puteţi întâlni cu echipa filmului la Bucureşti, la Cinema Studio, la Avanpremiera Les Films de Cannes à Bucarest.

Sinopsis:
Costi lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.
Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim!, Câinele japonez, Domnişoara Christina), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soţia lui, Cristina şi băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani. În alte roluri îi puteţi vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Mai multe despre film puteţi afla de pe website-ul oficial al filmului: filmulcomoara.ro.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat şi la Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de CNC România (Centrul Naţional al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franţa (Centre national du cinéma et de l'image animée), cu participarea HBO România, Nestle şi UPC România.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuţie a filmului în România.

Mai multe detalii găsiţi şi pe pagina: www.facebook.com/filmulcomoara

Corneliu Porumboiu este regizor şi scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Poliţist, adjectiv (2009), Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (2013) şi documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în secţiunea Forum.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus