mai 2015
Festivalul filmului european, 2015
Dintre toate cele nouăsprezece ediţii de până acum ale Festivalului Filmului European, cea care începe joi, 7 mai 2015, este cea mai bogată, prezentând cel mai mare număr de filme: 56.

Cea de a XIX-a ediţie se va desfăşura în perioada 7-31 mai 2015 în Bucureşti şi în patru oraşe din ţară şi va debuta cu o premieră: filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn (Bucureşti, Cinema Pro, joi, 7 mai 2015, ora 19:30). În ţară, Festivalul va călători la Craiova, Iaşi, Tîrgu Mureş şi, în premieră, la Hunedoara.

Festivalul Filmului European a câştigat, prin cele 19 ediţii, locul său excepţional în conştiinţa cinefililor, definit de câteva particularităţi: identitatea europeană, selecţia comună, diversitatea genurilor, componenta diplomatică personificată de cineastul român numit ambasador onorific, altul la fiecare ediţie, replicile din alte oraşe. Chiar dacă nu este un festival-concurs, este o competiţie între ţări, în care fiecare ar dori ca propunerea sa să fie mai apreciată, a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele ICR.

Organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de ţări şi 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film şi de animaţie, amatori şi profesionişti (ateliere de educaţie cinematografică, de critică de film şi de animaţie), plus un concert cu proiecţii interactive şi multe surprize de Ziua Europei în curtea Institutului Francez. La toate manifestările din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obţinute de la casele de bilete în ziua proiecţiei. La Galele de deschidere şi de închidere accesul se face pe bază de invitaţie.

Totodată, actuala ediţie a festivalului aduce în premieră un eveniment paralel dedicat Republicii Moldova şi Ucrainei. Organizatorii îşi propun să dezvolte o platformă de schimb profesional între specialişti din Uniunea Europeană, Republica Moldova şi Ucraina, care să ducă la o mai bună înfăţişare a moştenirii culturale europene şi la înţelegerea Uniunii Europene dincolo de graniţe. Astfel, pe 10 şi pe 11 mai 2015, Festivalul Filmului European va aduce publicului un număr de 7 filme din şi despre Republica Moldova şi Ucraina şi un panel de discuţii pe tema producţiei şi co-producţiei de film, la care vor lua parte specialişti din Republica Moldova, România şi Ucraina. Programul este posibil cu sprijinul EUNIC Global. Partener: Biroul Regional al Naţiunilor Unite pentru Europa şi CSI.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai 2015, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasă la tata (România, 2015) în prezenţa regizorului Andrei Cohn şi a echipei. Andrei Cohn a studiat pictura, are o experienţă de peste douăzeci de ani în publicitate şi, anul acesta, a debutat în lungmetraj cu Acasă la tata. Anterior, Andrei Cohn a realizat scurtmetrajele Înainte şi după 22/12/1989 (2009), Maica Domnului de la parter (2010) şi Fotografii de familie (2012). Filmul său prezintă povestea unui scriitor tânăr care trece printr-o criză şi decide să se întoarcă în satul natal, prima dată după trei ani de la moartea mamei sale. Aici întâlneşte doi dintre foştii colegi de clasă - pe cel mai bun prieten din copilărie, acum însurat şi cu copii - şi pe fosta lui iubită din adolescenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

Programul Festivalului conţine un pachet consistent de film românesc: debuturile în lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminţi, 2015) şi cel al lui Andrei Cohn (Acasă la tata, 2015), filmele care au participat în ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin - Aferim! în regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) şi De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, alte patru filme ale acestuia din urmă, care este ambasadorul onorific al actualei ediţii, grupate într-un medalion, precum şi o selecţie de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC.

Pe lista filmelor la care organizatorii se aşteaptă ca sălile să fie neîncăpătoare se află zece premiere europene în România şi numeroase producţii europene premiate la festivaluri internaţionale, printre care filmul polonez Ida, care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Calvarul / Calvary (Irlanda, 2014), Gaşca de fete (Franţa, 2014) Duşmanul clasei (Slovenia, 2013), Tăietura (coproducţie, 2014), Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), Hipocrat (Franţa, 2014), Pasolini (coproducţie Franţa-Belgia-Italia, 2014), Acasă la Bergman (Suedia, 2013), Miss Julie (coproducţie, 2014) sau Viktoria (coproducţie Bulgaria-România, 2014) - care va fi proiectat la Gala de închidere a festivalului în prezenţa regizoarei Maya Vitkova şi a producătoarei Anca Puiu.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco şi Cinema Pro, în perioada 7-14 mai 2015. Organizatorii şi-au ţinut promisiunea făcută în urmă cu un an şi au pus pe harta festivalului alte patru oraşe din ţară, unde cinefilii vor putea vedea între 10 şi 11 filme europene, astfel: Craiova (15-17 mai 2015), Tîrgu Mureş şi Iaşi (22-24 mai 2015) şi Hunedoara (29-31 mai 2015).

Extinderea naţională a Festivalului este o promisiune îndeplinită, un obiectiv propus anul trecut şi, iată, realizat. N-am fi reuşit acest lucru fără sprijinul şi susţinerea financiară a unor parteneri locali, pentru că bugetul din ultimii ani al ICR şi, implicit, bugetul alocat Festivalului Filmului European este sensibil mai mic decât în trecut. Prin urmare, am încercat să găsim să ajungem, pe cât posibil, în toate regiunile ţării, acolo unde am putut identifica un interes real din partea partenerilor locali. Vreau să mulţumesc susţinătorilor noştri locali din Craiova, Iaşi, Tîrgu Mureş şi Hunedoara. Îndrăznesc să-mi doresc încă de pe acum ca anul viitor să trezim interesul autorităţilor locale şi din alte oraşe ale ţării. Din păcate, lipsa unor cinematografe în multe oraşe reprezintă un obstacol greu de depăşit, a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele ICR.

Ambasadorul onorific, care a realizat şi clipul de promovare a festivalului, este în 2015 regizorul Tudor Giurgiu. Europa are marele avantaj al unei diversităţi excepţionale de poveşti, limbi şi culturi, aşa încât e oricând reconfortant să văd un film irlandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste "wicked" semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (şi) pe alţii, de a înţelege mai bine episoade istorice sau din prezent, sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul, declară regizorul Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al Festivalului.

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul www.ffe.ro. În funcţie de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 14 mai 2015 de la Cinema Elvire Popesco.

Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus